HRNJIĆ SA PREDSTAVNICIMA rasadničarske proizvodnje

Rasadničarskom proizvodnjom otvoriti put zadržavanju i proširenju postojećih radnih mjesta

19.03.2024. 13:43 / Izvor: Akta.ba
poljoprivreda

Naglasio je da će Federalno ministarstvo nastojati iznaći adekvatno rješenje kojim bi se status ovih proizvođača unaprijedio.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima rasadničarske proizvodnje u Federaciji BiH o problemima s kojima se susreću u poslovanju, te o potencijalnim rješenjima.

"Proizvođači su ukazali da postojeći nivo podrški, s obzirom na osjetljivost proizvodnje, nije adekvatan te da ne prati porast troškova koje imaju proizvođači presadnica povrća. Smatraju da na taj način ne mogu biti konkurentni, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu, što ih dovodi u vrlo ozbiljne finansijske probleme", naveo je Hrnjić.

Naglasio je da će Federalno ministarstvo nastojati iznaći adekvatno rješenje kojim bi se status ovih proizvođača unaprijedio.

"Ministarstvo će učiniti napore da iznađe rješenje kojim ćemo proizvođače u rasadničarskoj proizvodnji podržati i time otvoriti put ka zadržavanju i proširenju postojećih radnih mjesta", kazao je Hrnjić.

Na sastanku je zatraženo da se iz ovogodišnjeg budžeta koji iznosi 175 miliona KM obezbijedi više sredstava za biljnu proizvodnju, uključujući presadnice raznih povrtnih kultura poput kupusnjača, paprika, rajčica, patlidžana i krastavaca.

Sastanku je prisustvovao i prof. dr. Ahmed Džubur koji je podržao nastojanja poljoprivrednih proizvođača da se kroz dijalog s resornim federalnim ministarstvom iznađe najbolje rješenje za proizvođače u rasadničarskoj proizvodnji, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti