Brža i efikasnija dijagnostika

Vlada KS za projekte digitalizacije Opće bolnice i KCUS-a izdvaja 2,5 miliona KM

21.03.2024. 18:08 / Izvor: Akta.ba
kcus

Slijedi procedura nabavke i instalacije opreme za digitalizaciju.

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas projekte digitalizacije patohistologije za potrebe Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo i Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Za realizaciju ova dva projekta, koji će značajno doprinijeti unapređenju zdravstvenog sistema planirano je preko 2,5 miliona KM.

"Digitalizacijom će se osigurati brži i učinkovitiji rad patologije, brže liječenje, kao i povećanje uspješnosti terapije. Prednosti se ogledaju i u dijeljenju digitalnih slajdova na daljinu, eliminiraju se troškovi transporta i pakiranja i označavanja stakalaca kao i rizik od loma ili gubitka, značajno je smanjenje opterećenja pomoćnog osoblja,  ostvaruju se uštede u vanjskim konsultacijama, kao i uštede laboratorijskog i uredskog prostora.Omogućen je rad na daljinu, kao i druge pogodnosti kojima se poboljšava preciznost, efikasnost i dostupnost patološke dijagnostike doprinoseći boljem zdravstvenom sistemu", obrazložio je ministar zdravstva KS Enis Hasanović.

Digitalne patološke slike, kao rezultat rada patologa, bit će arhivirane u modernoj digitalnoj arhivi dijagnostičkih slika, što će uveliko  biti od koristi za ljekare kliničke patologije, pružajući im brz i lak pristup analizi.

"Ovo je važno iz razloga što u osnovi ove inovacije leži mogućnost ljekara da istraže, analiziraju i uspoređuju patološke slike, stvarajući tako dublje razumijevanje bolesti i potrebnih tretmana. Brza interpretacija i korelacija s prethodnim uzorcima postaju ključne, posebno kada je riječ o metastazama kod onkoloških pacijenata. Svaki korak projekta predstavlja skok prema budućnosti medicinske dijagnostike. Digitalizacija patoloških slika postaje stvarnost, a arhiva postaje virtualni 'mozak' koji povezuje informacije o pacijentima i olakšava donošenje odluka. Ljekari će moći pretraživati, analizirati i dijagnosticirati sa samo nekoliko klikova, ubrzavajući put do preciznih dijagnoza", istakao je Hasanović.

Slijedi procedura nabavke i instalacije opreme za digitalizaciju.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti