Digitalizacije javne uprave

Dodjeljen certifikat za korištenje elektronskih potpisa članovima Vlade KS

28.03.2024. 13:18 / Izvor: Akta.ba
vlada

U okviru procesa digitalizacije javne uprave u KS, danas je upriličena dodjela certifikata za korištenje elektronskih potpisa članovima Vlade KS.

U okviru procesa digitalizacije javne uprave u Kantonu Sarajevo, danas je upriličena dodjela certifikata za korištenje elektronskih potpisa članovima Vlade KS.

Certifikate je premijeru Nihadu Uku i ministrima uručio direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, u prisustvu ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte.

„Vlada KS je prva vlada koja je u kompletnom sazivu podnijela zahtjeve za izdavanje digitalnih potpisa, a u toku je nabavka i za sve ostale rukovodioce u sistemu kantonalne uprave. Time stvaramo pretpostavku da naš projekt E-vlade u potpunosti zaživi, što je u skladu s našom intencijom da međuinstitucionalnu i internu komunikaciju u potpunosti prebacimo u digitalnu formu. Želimo je u najvećoj mogućoj mjeri učiniti 'bezpapirnom', što nije moguće uraditi u stopostotnom obliku, ali svako reduciranje kolanja piapira je određeni korak naprijed“, istakla je ovom prilikom ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić, u ime Ministarstva koje je nosilac projekta digitalizacije javne uprave u Kantonu Sarajevo.

Istakla je kako je sretna što je Kanton Sarajevo predvodnik u ovom procesu unutar BiH.

„Jako je važno da krenemo od sebe, iz naše kuće,  želimo doprinijeti promociji digitalnog potpisa i razgradnji nekih predrasuda i nepovjerenja koje eventualno postoje kod građana u smislu sigurnosti njegove upotrebe. Digitalni potpis je zaista višestruko sigurniji u mnogim segmentima od svojerucnog. Krajnje je vrijeme da uhvatimo korak s državama koje ovaj potpis već odavno koriste“, poručila je ministrica Softić Kadenić.

Projekt digitalizacije javne uprave i javnih usluga u Kantonu Sarajevo je u završnoj fazi, a njegov krajnji cilj je osigurati građanima, privrednicima i poslovnim subjektima bržu i efikasniju uslugu, tako da administrativne usluge obavljaju putem e-portala koji će zamijeniti sve šaltere.

digitalizacij

Ministar Forto je istakao da je Vlada KS pokazala političku volju, bez koje se ne može izvršiti digitalna transformacija našem društvu.

„Potrebna je politička volja, od opština, kantona, entiteta, državnih institucija, svi se moraju uključiti. Sretan sam da je Uprava za indirektno oporezivanje  jedan od nosilaca digitalne transformacije, imajući u vidu da oni mogu izdavati kvalifikovane elektronske potpise za privredni sektor, za privatni sektor i generalno pravna lica, a koji će uveliko olakšati poslovanje  u cijeloj BiH“, naveo je.

Istakao je kako je vrlo važno da Vlada KS stoji iza projekta digitalizacije usluga javnih servisa u KS i svega onoga što je potrebno građanima u svakodnevnom životu, da mogu bez odlazaka do šaltera, online preuzeti potrebne dokumente ili se online prijaviti na neki poziv.

„Moramo provesti digitalizaciju u cijeloj BiH, na svim nivoima, da bi sustigli ono što se dešava u regiji, da građani imaju jednake šanse i usluge, kao i građani ostatka Evrope“, naglasio je.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija istakao je da se Vlada KS opredijelila za digitalizaciju svoje javne uprave a to znači da se brže i kvalitetnije pruže usluge građanima.

„To je proces koji traži mnogo više napora od omogućavanja elektronskog potpisa. Međutim, Vlada priprema sva potrebna zakonska rješenja, kako bi se broj servisa koji građani i privrednici mogu koristiti povećao što prije, te se omogućilo da imaju što brže i efikasnije usluge. Mi iz UIO smo na raspolaganju Vladi KS da omogućimo tehničku podršku i sigurnost. Digitalizacija nije bauk. UIO danas ima u svom sistemu više od 800.000 tako potpisanih dokumenata i taj broj se svakodnevno povećava“, naveo je Tegeltija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti