Do okončanja rekonstrukcije

Zabrana saobraćaja na Karakaju za vozila teža od 5 tona

08.04.2024. 08:23 / Izvor: Akta.ba
prijelaz Karakaj

Zabrana prometa za vozila teža od 5 tona preko međudržavnog mosta na međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj.

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je svojim aktom, broj: 06-29-9-27-356/23 od 2. 4. 2024. godine, kao nadležne organe, informiralo Graničnu policiju Bosne i Hercegovine i Upravu za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine da je, u skladu sa međusobnim dogovorom nadležnih organa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, a radi jednakog postupanja, usaglašeno da od 8. 4. 2024. godine (ponedjeljak) stupa na snagu zabrana prometa za vozila teža od 5 tona preko međudržavnog mosta na međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj. 

Zabrana prometa će trajati do okončanja postupka rekonstrukcije mosta. 

Naime, na osnovu izvještaja o tehničkom pregledu mosta koji se koristi za potrebe međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj, uočena su oštećenja noseće konstrukcije mosta koja su obavezala na potrebu uvođenja zabrane prometa za vozila teža od 5 tona.

S tim u vezi, u Republici Srbiji je urađen projekat prometa i prometne signalizacije na državnoj cesti u zoni graničnog prijelaza Mali Zvornik, na osnovu kojeg je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije odobrilo postavljanje prometne signalizacije u skladu sa projektom.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske je donijelo rješenje, broj: 13.03/345-810/24 od 3. 4. 2024. godine, kojim se zabranjuje promet za vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 5 tona na magistralnoj cesti prvog reda MI-110, dionica Karakaj 3 - granica Bosne i Hercegovine i Republike Srbije (međudržavni most preko rijeke Drine).

Imajući u vidu navedeno, ovim putem obavještavamo bh. prijevoznike koji u skladu sa registriranim redovima vožnje obavljaju međunarodni linijski prijevoz putnika preko međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj da od 8. 4. 2024. godine (ponedjeljak) umjesto međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj koriste međunarodni granični prijelaz Šepak. 

Također, obavještavamo i bh. prijevoznike koji obavljaju međunarodni prijevoz robe da umjesto međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj koriste druge međunarodne granične prijelaze, a u skladu sa instrukcijom nadležnog carinskog organa, saopćeno je Ministarstva komunikacija i prometa BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti