Veterinarska inspekcija

Pojačana kontrola obilježavanja, kretanje domaćih životinja i promet mesa

08.04.2024. 12:10 / Izvor: SRNA
MESO

Republička veterinarska inspekcija sprovodi pojačane kontrole obilježavanja i kretanja domaćih životinja.

Republička veterinarska inspekcija sprovodi pojačane kontrole obilježavanja i kretanja domaćih životinja, te prometa mesa za javnu potrošnju radi sprečavanja ponovnog izbijanja afričke kuge svinja, a tokom dvosedmične akcije u 25 slučajeva su utvrđene nepravilnosti i izrečene upravne mjere za otklanjanje propusta i novčane kazne od 7.000 KM.

Do sada je kontrolisano 38 objekata u dijelovima Republike Srpske u kojima, s obzirom na prethodnu epizootiološku situaciju, postoji veći rizik od nelegalnog prometa svinja i svinjskog mesa, a u narednom periodu pojačane kontrole biće nastavljene na teritoriji cijele RS.

Primarna svrha pojačanih inspekcijskih kontrola je suzbijanje širenja zaraznih bolesti životinja, od kojih su mnoge zoonoze, što znači da se prenose i na ljude, te pored ogromne štete za stočarstvo i prehrambenu industriju predstavljaju ozbiljan rizik i za zdravlje ljudi, saopšteno je iz Inspektorata.

U skladu sa navedenim, jedini adekvatan način za stavljanje pod kontrolu zaraznih bolesti životinja jeste kontrolisano kretanje i transport životinja, te promet namirnica životinjskog porijekla u skladu sa propisima i pod nadzorom nadležnih organa.

Sve životinje na domaćim farmama obavezno moraju biti obilježene i za njih u pogledu zdravstvenog stanja trebaju biti provedene mjere propisane od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Takođe, prometovati se mogu samo životinje koje su obilježene i koje imaju uvjerenje o zdravstvenom stanju kojim se dokazuje da su životinje zdrave i da potiču sa područja gdje nema zaraznih bolesti, te da je dozvoljen transport životinja.

Kada je riječ o mesu i namirnicama životinjskog porijekla koje se prometuju u mesnicama, ugostiteljskim i objektima za javnu potrošnju, isto može poticati samo iz objekata za klanje i preradu mesa koji su odobreni za tu djelatnost i koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Meso, odnosno proizvodi, moraju biti pregledani od ovlaštenog veterinara i obilježeni pečatom veterinarske inspekcije, koji predstavlja kontrolni broj klaonice ili objekta za preradu mesa.

Inspektorat ovim putem apeluje i na građane koji uzgajaju svinje za sopstvene potrebe, da se u toku uzgoja i klanja pridržavaju preventivnih mjera za sprečavanje širenja bolesti, propisanih od resornog ministarstva, posebno u područjima koja su ranije okarakterisana kao ugrožena.

Definisane mjere nisu komplikovane za sprovođenje i zahtijevaju minimum lične odgovornosti pojedinaca, a s ciljem opšteg dobra. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti