Mljekari RS traže isplatu kapitalnih za sve poljoprivrednike

16.04.2024. 10:00 / Izvor: Agroklub
Mlijeko

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske uputilo je Vladi RS te Ministarstvu financija, molbu o ubrzanju isplate podsticaja.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske uputilo je jučer Vladi RS te Ministarstvu financija, molbu o ubrzanju isplate podsticaja za kapitalne investicije, a vezano za mjere podrške poljoprivredi iz 2023. godine. 

Direktno su se obratili predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću te ministrici finansija Zori Vidović i poručili da situacija u kojoj su se našli poljoprivrednici, značajno ograničavana njihovu sposobnost da uđu u sjetvu u planiranom obimu. 

Dizali kratkoročne kredite

"Poljoprivrednici su za kapitalna ulaganja posezali za kratkoročnim kreditnim zaduženjima, oko 6 mjeseci, u nadi da će se podrška isplatiti do kraja 2023. godine ili najdalje januar 2024. Može se reći po povoljnijim kamatnim stopama.

U međuvremenu, došlo je do reprograma kredita, ali i povećanja kamatnih stopa, što ih je dodatno opteretilo", naglašavaju u udruženju te dodaju da banke zbog takve situacije teže preuzimaju dodatne zahtjeve, a po pitanju kreditiranja proljećne sjetve. 

Kakav model podrške predlažu?

Kao jedna od modela podrške koji se može brzo realizovati i imati efekta na nabavku repromaterijala za proljećnu sjetvu, predlažu isplatu podrške za kvalitetno-priplodne junice (član 8., Pravilnika o načinu i uslovima za isplatu podsticaja za razvoj poljoprivrede u 2023. godini).   

U zaključku traže hitan odgovor o dinamici isplate za navedene mjere podrške iz 2023. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti