Otvoren 25. Međunarodni sajam gospodarstva

Mostarski sajam danas šalje jasnu i nedvosmislenu poruku: Mostar i BiH su već u Evropi

16.04.2024. 12:58 / Izvor: Akta.ba
Mo
OTVORI GALERIJU

Sve najbolje od domaće i regionalne privrede je narednih pet dana u Mostaru.

Danas je u Mostaru zvanično i svečano otvoren 25. Međunarodni sajam gospodarstva.

Kao i svake godine, i ovog puta, Mostarski sajam će prema svom prepoznatljivom sadržajnom konceptu, svim učesnicima omogućiti priliku za networking i bolje pozicioniranje na domaćem ali i ino tržištu. 

Tokom pet dana, prema riječima organizatora, a prema ustaljenoj praksi, ovaj sajam će okupiti oko 800 učesnika/izlagača iz preko 30 zemalja. 

Direktorica Mostarskog sajma, Dalfina Bošnjak, u svom se obraćanju zahvalila predstavnicima vlasti te prisutnim diplomatskim delegacijama na kontinuiranoj podršci ovom, po ocjeni organizatora, najvećeg privrednog događaja u ovom dijelu Evrope.

Zahvalila se i delegaciji Republike Hrvatske kao zemlje partnera podsjetila na plodove dugogodišnje i uspješne saradnje.

"Ovaj sajam je simbol Mostara i Hercegovine kao regije pokretača gospodarskog razvoja a uspješna saradnja sa Hrvatskom dokazana je kroz mnoge hrvatske kompanije koje su trasirale svoj put na bh. tržište upravo kroz ovaj sajam." izjavila je Bošnjak.

bošnjak

Delfina Bošnjak, Akta.ba

Sigurno da u duhu nedavnog statusa kandidata za EU članstvo, BiH kroz geografsku blizinu Hercegovine i diplomatskim odnosima sa zemljama regiona koje su već u EU može odigrati ključnu ulogu u olakšavanju samih integracija. 

Dodatno, Hercegovina svojim bogatim turističkim i kulturnim potencijalom predstavlja investicioni "magnet" za inostrane investitore. 

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić u svom obraćanju je naglasio koliko je sajam sam po sebi značajan ali ga dodatno značajnim čini i trenutak održavanja, sada kada je BiH dobila "zeleno svjetlo" za ulazak u EU.

"Velike su prednosti pred nama ali i veliki izazovi", rekao je Kordić.

Mostar je sada, kaže Kordić, kroz unapređenje Aerodroma Mostar, još bliže EU.

"Mostar je predvodnik pozitivnih procesa u BiH", istakao je.

Mario Kordić, Akta.ba

"Šaljemo jasnu i nedvosmislenu poruku da su Mostar i BiH već u Evropi", zaključio je.

Ovaj sajam je dokazano kroz dugogodišnje održavanje posredovao uspješnim poslovnim saradnjama, značajnim investicijama i promociji bh.tržišta kao plodne investicione platforme, čime je znatno uticao na izmjenu ekonomske slike BiH. 

Svečanom otvorenju su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske, partner zemlje sajma, Andrej Plenković sa resornim ministrima, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić, federalni ministar razvoja, predizetništva i obrta Vojin Mijatović, predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg PSBiH, Radovan Višković, premijer RS-a, Lidija Bradara, predsjednica FBiH, Miroslav Lajčak ispred predstavnika EU i drugi.  

Akta.ba

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto se osvrnula na važnost sajma i njegove diplomantske uloge u regionu te poručila kako je uspostavljanje direktne aviolinije Mostar-Beograd tek jedan od dokaza vizije u kojoj granice sve manje postaju važne a zamjenjuju ih uspješne i benefitne saradnje.

Osvrnula se i na EU kandidaturu te podcrtala da su politika dijaloga i konsenzusa bili preteča epiloga otvaranja pregovora za pristupanje EU. 

Među glavnim govornicima bio je i predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, koji je u Mostaru u službenoj posjeti i zbog uspostavljene direktne linije za Beograd.

Poručio je da smatra kako će ta linija za godinu ili dvije biti jedna od najznačajnijih i naboljih u Hercegovini kao spona sa svijetom ali i jedna od značajnijih spona Beograda sa svijetom.

"Hvala vam na dobroj računici, racionalnoj odluci, pametnom pristupu za budućnost regiona", rekao je Vučić.

Govoreći o svrsisnodnosti ovakvih skupova u regionu, dotakao se "balkanske prakse" u kojoj je na sajmovima sve sjajno a nerijetko nakon se dešavaju loše diplomatske odluke ili javno komuniciranje u kojem se više slavi (po)greška onog drugog nego saradnja.

Aleksandar Vučić, Akta.ba

"Naučili smo ne da radimo uvijek zajedno u regionu nego kako ćemo jedni protiv drugih da se borimo a da se to baš ne vidi javno, da to ne vidi EU, da ne otkriju i da nam glavni cilj bude da onaj drugi ne uspije nego da svi zajedno uspijemo, i ja se nadam da ćemo uskoro to moći da promijenimo", izjavio je predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

Kao što je i ranije najavljeno, premijer Republike Hrvatske koja je i ove godine zemlja-partner sajma, oficijelno je, svojim govorom otvorio sajam, obrativši se zadnji.

"Bliskost Hrvatske i BiH se u gospodarskom smislu već četvrt stoljeća najbolje manifestira na ovom sajmu u Mostaru.", rekao je.

plenković

Podsjetio je kako je tekao put Hrvatske u pristupanju EU i naglasio da je put dug, zahtjevan i težak ali da je Hrvatska dokaz koliko se taj put isplati i koliko je koristan u konačnici za cijelu državu.  

Podcrtao je važnost trenutka otvorenih pregovora sa EU i čestitao svim političkim akterima u BiH na ovoj istorijskoj odluci koju je donijelo EU Vijeće te naglasio da će Hrvatska kao susjedna zemlja uvijek biti podrška BiH na njenom EU putu.

"Značaj ove odluke je istorijski i on definira reformski put i budućnost BiH, EU budućnost svih građana BiH i drago mi je da se to desilo na temelju vaših zasluga, na temelju provedenih reformi, na temelju učinjenin napora u zadnjem periodu i ova dinamika je važna i dobra i trebate je zadržati kako biste krenuli u velike, prave reformske i transformativne procese za cijelu državu", poručio je premijer Vlade Hrvatske, Andrej Plenković.

Andrej Plenković, Akta.ba

Na sajmu će prema riječima organizatora kao i do sada biti govora o ulaganjima u BiH, korištenju evropskih fondova, prekograničnoj saradnji, tržištu rada, turizmu i gastronomiji, zapošljavanju mladih te će biti omogućeni višestruki poslovni sastanci i saradnje.

Nakon oficijelnog dijela svečanog otvorenja ovog 25-og po redu Mostarskog sajma, uslijedio je i prvi obilazak sajamskog izložbenog sadržaja od strane visokih zvaničnika i uglednih domaćih i inostranih gostiju.  

Akta.ba

Sajam će trajati do 20. aprila.

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti