Vlada Republike Srpske

Predložen nastavak liberalizacije platnih usluga

18.04.2024. 10:50 / Izvor: Fena
vlada rs

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju kojim je predložen nastavak liberalizacije tekućih transakcija, kapitalnih poslova i platnih usluga.

Predloženo je i jačanje sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kod licenciranja mjenjača i njihovog nadzora, kao i u fizičkom prenošenju sredstava plaćanja preko granice.

Nacrtom je predloženo da Agencija za bankarstvo Republike Srpske, kao regulatorni i nadzorni organ banaka, mikrokreditnih organizacija i drugih organizacija bankarskog sistema, preuzme nadležnost nad izdavanjem i oduzimanjem dozvole za obavljanje mjenjačkih poslova od Ministarstva finansija, kao i kontrolu mjenjačkih poslova koji su u nadležnosti Poreske uprave.

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna sadržani su u potrebi unapređenja funkcionisanja tržišta i tržišne konkurencije, unapređenja postupka licenciranja mjenjača i kontrole obavljanja mjenjačkog poslovanja.

Neophodno je bilo i unapređenje načina izvještavanja o kreditnim poslovima sa inostranstvom i usaglašavanja sa propisima koji su u normativnom smislu povezani sa zakonom kojim se uređuje devizno poslovanje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Ministarstvo finansija je izradilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju u saradnji sa Poreskom upravom i Agencijom za bankarstvo, uzimajući u obzir zaprimljene inicijative i prijedloge za unapređenje deviznog poslovanja.

U skladu sa smjernicama za konsultacije u izradi propisa i drugih opštih akata, prednacrt zakona objavljen je na internet stranici Ministarstvo finansija da bi se učinio dostupnim široj javnosti radi davanja eventualnih primjedaba i komentara.

Nacrt će biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja u Narodnoj skuštini Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti