34 područja prirode

Vlada RS: Utvrđen Prijedlog zakona o zaštiti prirode

18.04.2024. 12:26 / Izvor: Akta.ba
priroda

Trenutno u Republici Srpskoj pravnu zaštitu imaju 34 područja prirode.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o zaštiti prirode koji je izrađen da bi bila obezbijeđena kontinuirana zaštita prirodnih dobara, a s obzirom na to da je došlo do značajnog povećanja zaštićenih područja, jedan od prioritetnih ciljeva akta je unapređenje upravljanja zaštićenim područjima i uspostavljanje novih zaštićenih područja.

Trenutno u Republici Srpskoj pravnu zaštitu imaju 34 područja prirode, odnosno pod zaštitom je površina od 73.038 hektara, što je 2,96 odsto teritorije Republike Srpske.

Prijedlog zakona usklađen je sa strateškim dokumentima i Prostornim planom Republike Srpske.

Prijedlogom zakona o zaštiti prirode preglednije su sistematizovane norme zakona kojima se propisuju opšti ciljevi i zadaci zaštite prirode, osnovna načela i subjekti koji obezbjeđuju zaštitu prirode i stručni poslovi nadležnih organa u oblasti zaštite prirode.

U smislu osnovnih načela u oblasti zaštite prirode u prijedlog zakona je uvedeno i novo načelo predostrožnosti radi uspješnog sprovođenja ciljeva i zadataka zaštite prirode, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Prijedlogom zakona definisano je uspostavljanje Ekološke mreže Republike Srpske kojom će se identifikovati i ekološki značajna područja kao prijedlog područja za Evropsku ekološku mrežu "Natura 2000".

Takođe, Prijedlogom zakona unaprijeđeno je očuvanje divljih vrsta u prirodi, preciznije je definisan postupak proglašavanja zaštićenih prirodnih dobara, te je unaprijeđeno upravljanje zaštićenim područjem, a s tim u vezi normirano je da čuvari zaštićenog područja polažu stručni ispit za čuvara tog područja.

Prijedlog zakona je djelimično usklađen sa Direktivom Savjeta EU o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore i sa Direktivom Evropskog parlamenta o očuvanju divljih ptica.

Ovim prijedlogom zakona uvedene su nove odredbe na temelju kojih je omogućeno proglašavanje vrste od republičkog značaja.

Radi promovisanja zaštite prirode novim prijedlogom zakona uvedeno je obilježavanje Dana zaštite prirode i dodjeljivanje priznanja za postignuća u oblasti zaštite prirode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti