Utvrdili amandman

Egić: Dopunama zakona o radu omogućava se isplata plate radniku u gotovom novcu

19.04.2024. 09:43 / Izvor: SRNA
Plata

Zakona o radu o kojem se vodi rasprava u parlamentu RS definisano je da poslodavac može da u gotovom novcu isplaćuje radnicima platu.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o radu o kojem se vodi rasprava u parlamentu Republike Srpske definisano je da poslodavac može da u gotovom novcu isplaćuje radnicima platu i druga lična primanja, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Daniel Egić.

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona u parlamentu Republike Srpske, Egić je napomenuo da je Vlada na ovaj prijedlog zakona utvrdila amandman kojim se dopunjava na način da se isplata plate u gotovom novcu vrši putem pošte.

"Ovo je iz razloga što je već uspostavljen sistem isplata primanja gotovim novcem putem pošte, između ostalih i penzije, invalidnine, primanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite i civilnih žrtava rata, kao i druga davanja fizičkim licima iz oblasti socijalne i dječije zaštite", naveo je Egić.

On je rekao da će se ovo primjenjivati kada je radniku onemogućena isplata plate putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa.

Egić je rekao da je poslodavac dužan da prije isplate plate dostavi pismeno obavještenje Poreskoj upravi Republike Srpske o načinu i razlogu isplate i podacima o radniku kojem se vrši isplata u gotovom novcu, a način isplate urediće se instruktivnim aktom ministarstva nadležnog za oblast finansija. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti