Američki ambasador posjetio Centralnu banku: Kriza u eurozoni utiče i na BiH

17.11.2011. 07:36 / Izvor: eKapija.ba

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon posjetio je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH), gdje je razgovarao s guvernerom Kemalom Kozarićem.

Ambasador Moon pohvalio je rad CBBiH i njene napore u očuvanju monetarne stabilnosti, te ukazao na značaj uloge CBBiH. Također se interesovao o uticaju svjetske krize, posebno kretanja u eurozoni, na BiH.

Guverner Kozarić istakao je da će se uticaj krize u eurozoni osjetiti i u BiH. S obzirom na činjenicu da banke u BiH izvore za finansiranje kredita nalaze u zemljama Evropske unije iz kojih dolaze, moguće je da će se uticaj dužničke krize na njihove matične zemlje, odraziti i na operacije banaka u BiH.

Sadašnji podaci pokazuju da su banke u BiH visoko likvidne i da imaju dobru kapitalizaciju, ali i probleme s nekvalitetnim kreditima koji iznose 12,6 posto od ukupno odobrenih kredita.

Uticaj krize održava se i na stopu ekonomskog rasta, potom na strane investicije koje bilježe pad, dok nezaposlenost bilježi porast.

Guverner je ukazao i na činjenicu da BiH ima i svojih problema koji se ogledaju u zastoju u formiranju vlasti, neusvajanju budžeta, te zastoju u provedbi neophodnih reformi, što se odrazilo i nemogućnost realizovanja preostalih sredstava iz stand-by aranžmana.

Uz zahvalnost ambasadoru na posjeti, guverner je, u ime CBBiH, zahvalio i američkoj Vladi koja je, posredstvom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), pomogla realizaciju nekoliko projekata u CBBiH.

Američka pomoć u reformi platnog prometa, koja se smatra jednom od najsupješnijih reformi u BiH, a potom i u uspostavi Centralnog registra kredita fizičkih i pravnih lica i drugim projektima, omogućila je CBBiH kvalitenije operativno djelovanje, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti