Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Alimanović: Poduzećima potreban alat za čišćenje pogona

21.05.2014. 11:06 / Izvor: Fena

Komorski sistem u BiH (Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH i kantonalne komore) nastoje da zajednički iskoordiniraju akciju radi prikupljanja podataka o štetama koje su pretrpjela poduzeća zbog poplava.

Savjetnica u PKFBiH Šemsa Alimanović je za Fenu kazala da je kontaktirala kompanije koje se nalaze u poplavljenim područjima i da je situacija alarmantna.

"U suradnji sa VTKBiH u stalnom smo kontaktu sa predstavnicima tih kompanija i trenutno im je najpotrebniji alat za čišćenje pogona i čizme", istakla je Alimanović.

Po trenutno raspoloživim podacima, kako je dodala, totalne štete pretrpjeli su: Natron-Hayat Maglaj, IP Krivaja-Proizvodnja furnira Zavidovići, Isowood Gračanica, Trgovir Gračanica tvornica paleta, Makro-drvo Žepče, Krin Nemila, Malagić Živinice, Prominvest Stupčanica Olovo.

Sejdić commerce Odžak je djelomično poplavljen, kao i Tišleraj Odžak.

Alimanović je dodala da su pogođena čak i poduzeća koja su daleko od poplava, jer su i saobraćajnice oštećene. Naglasila je da, bez obzira na to što mnogi pogoni nisu poplavljeni, poduzeća imaju veliki problem sa dostavom materijala i otpreme gotovih proizvoda.

"Trebaće vremena da se sve sagleda, utvrdi stvarno stanje i procjene štete koje je pretrpjela privreda", kazala je Alimanović, dodajući da sve sektorske grupacije u komorskom sistemu rade na prikupljanju podataka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti