Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Asocijacija poduzetnika Hercegovine traži konkretne mjere pomoći gospodarstvu

Asocijacija poduzetnika Hercegovine zatražila je od svih nivoa vlasti da poduzmu konkretne mjere za zaštitu gospodarskih subjekata.

17.03.2020. 12:31 / Izvor: Akta.ba

Asocijacija poduzetnika Hercegovine zatražila je od svih nivoa vlasti, posebno od Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, da se konkretnim mjerama uključe u zaštitu gospodarskih subjekata, s naglaskom na realni sektor.

U Asocijaciji smatraju kako mjere treba donijeti bez odlaganja te da one trebaju sadržavati sve ono što će pomoći očuvanju preduzeća, a time i radnih mjesta, odnosno koliko je moguće stabilnu ekonomsku situaciju nakon što kriza bude završena.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine predložila je donošenje uredbi kojima bi se reguliralo:

1. Plaćanje PDV-a tek po naplaćenoj izdanoj fakturi, počevši od marta ove godine;

2. Preuzimanje tereta doprinosa i poreza na dohodak u razdoblju dok traje stanje nesreće;

3. Sufinanciranje plaća zaposlenika koji budu spriječeni raditi svoj posao iz razloga koji su direktno izazvani mjerama za sprječavanje širenja pandemije;

4. Uvođenje moratorij bankama na naplatu rata kredita kako firmama, tako i zaposlenicima;

5. Ukidanje 50 posto trošarina na gorivo;

6. Uvođenje odgode plaćanja akontacije poreza na dobit do kraja stanja nesreće;

7. Mogućnost da se svaki respirator ili druga važna medicinska oprema, koji budu kupljeni i donirani, mogu odbiti od dobiti kompanije na kraju godine.

Iz Asocijacije navode da vlasti moraju osigurati i nesmetane nabavke dezinfekcijskih i drugih zaštitnih sredstava, kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje uposlenika u firmama i poduzećima.

Predložene mjere trebaju biti na snazi sve do uspostavljanja normalnih odnosa u gospodarstvu i društvu u cjelini.

"Ujedno želimo ukazati kako krizni stožeri trebaju uzeti u obzir da sve mjere koje se poduzimaju moraju osigurati funkcioniranje proizvodnje i prometa u mjeri koja jamči da neće doći do privrednog kolapsa.
Ponovno ističemo da teret izvanrednog stanja i usporavanja gospodarstva ne može i ne smije biti stavljen isključivo na teret poslodavaca"
, saopćeno je iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti