Bh. firme putem EEN mogu lakše doći do evropskih partnera

09.09.2019. 12:52 / Izvor: Akta.ba
Bh. firme putem EEN mogu lakše doći do evropskih partnera

Firme iz BiH na različite načine dolaze do evropskih partnera, a jedan od njih je i putem Evropske poduzetničke mreže (EEN), projekta Evropske unije.

Firme iz BiH na različite načine dolaze do evropskih partnera, a jedan od njih je i putem Evropske poduzetničke mreže (EEN), projekta Evropske unije koji je namjenjen malim i srednjim preduzećima (MSP) kao podrška i servis u internacionalizaciji njihovog poslovanja.

ALAT ZA POVEZIVANJE

Ovaj alat iako jako uspješan za povezivanje sa inostranim partnerima mogao bi biti bolje iskorišten od strane MSP u BiH.

U Razvojnoj agenciji Zenica (ZEDA) koja je i jedan od članova EEN kažu da je tokom prošlog mjeseca nekoliko bh. kompanija izrazilo želju za saradnjom sa inostranim kompanijama u okviru Evropske poduzetničke mreže.

Najviše interesovanja inostrane kompanije izrazile su za  proizvodnju kartonske ambalaže, metalnih konstrukcija i namještaja.

"Jako puno je firmi koje su pred potpisivanje ugovora kroz sistem poslovnih ponuda koje se objavljuju putem EEN", kažu o Razvojnoj agenciji, ističući kako se je u okviru projekta BITNET/EEN,ostvaren dogovor između privrednika Slovenije i Uduženja poslodavaca Zenica.

Ozvaničenjem dogovora udruženja su se obavezala da će zajedničkim naporima istraživati mogućnosti povećanja privrednog razvoja i međusobne saradnje, učestvovat u dogovaranju saradnje bh. i slovenačkih kompanija, poticati ulaganja, razmjenjivat će odgovarajuće publikacije koje se odnose na vanjsku politiku i investicije, organizovat će posjete i zajednička učešća na sajmovima, konferencijama, seminarima i sl.

Također, Udruženja će asistirati u prijateljskom rješavanju trgovačkih sporova koji proizađu iz poslovnih transakcija između njihovih članova putem mirenja, pregovora i arbitraže, razmjenjivat će službene posjete u cilju pružanja bolje podrške svojim članovima, Udruženje poslodavaca obrtnika i malih preduzeća Slovenije – ZDOPS-GIZ pružit će pomoć Udruženju poslodavaca Zenica pri apliciranju na dostupne EU fondove te će zajednički nastupati u programima prekogranične saradnje.

Da je ovo jako dobar alat za ostvarivanje saradnje između bh. i inostranih kompanija potvrdili su i u Vanjskotrgovinskoj komori BiH koja je koordinator Evropske poduzetničke mreže u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Amir Hujić, načelnik Sektora za međunarodne ekonomske odnose, Odjel za EU i projekte, Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH za Akta.ba kaže kako svoje klijente redovno informišu o aktivnostima, planiranim događajima, vrstama usluga pomoću kojih se daje podrška malim i srednjim preduzećima, kao i ostalim aktuelnostima putem web stranice, magazina InfoKom Vanjskotrgovinske komore BiH i putem ostalih društvenih medija i platformi.

"3.308 malih i srednjih preduzeća/klijenata je koristilo digitalne usluge Mreže. U periodu koji obuhvata 2017. i 2018. godinu, Konzorcij je organizovao 32 lokalna događaja koja su pokrila cjelokupnu teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine i okupila 1.834 učesnika. Događaji su se odnosili na aktuelne teme kao što je pristup finansijama, finansijska i pravna pitanja, marketinšku i prodajnu strategiju, a organizovani su i EEN info dani i seminari o EU instrumentima pomoći. Ostvarena je saradnja sa 41 lokalnim partnerom uključujući relevantne institucije, ministarstva i asocijacije. Cilj te saradnje je bilo institucionaliziranje obostrane saradnje na projektnim aktivnostima", kazao je Hujić, pojašnjavajući kako je konzorcij  organizovao preko 50 B2B događaja u okviru međunarodnih sajmova i drugih poslovnih događaja u saradnji sa drugim EEN partnerima u regionu, kao i onima iz Turske, Austrije, Njemačke, Francuske i SAD. U okviru tih događaja, održano je 1.656  sastanaka, gdje je ostvarena saradnja između inostranih i bosanskohercegovačkih kompanija, što je jedan od ključnih ciljeva održavanja ovakve vrste sastanaka.

DIREKTNI KONTAKTI

Na ovaj način je, kako navodi putem direktnih kontakata omogućena individualna pomoć za 388 klijenata (većinom malih i srednjih preduzeća). Putem baze poslovnih mogućnosti, Konzorcij je objavio 147 ponuda/zahtjeva bh. firmi na osnovu interesa i obrazaca poslovne saradnje koje su bh. firme dostavile.  Na molbu partnera EEN kolega iz drugih država, Konzorcij FBiH je proslijedio 218 podataka bh. firmi vezano za usluge poslovne saradnje.

Potpisano je 25 ugovora o partnerskoj saradnji između inostranih i bosanskohercegovačkih firmi. Registrovane su 44 savjetodavne usluge pružene bh. firmama od strane Konzorcija, uz pomoć kojih su navedene firme ojačale svoje poslovne kapacitete. 

"U navedenom periodu 69 kompanija je ostvarilo saradnju sa INO firmama uglavnom u sljedećim oblastima: Inovacije i investicije,  IT sektor, istraživanje i razvoj, digitalne tehnologije, drvna i metalna industrija, turizam, proizvodnja aromatičnog bilja, građevinski materijali, trgovina i distribucija", rekao je Hujić.

Napominje, kako je Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine kao koordinator organizovala niz sastanaka i obuka sa relevantim institucijama, ministarstvima, asocijacijama, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i onih u okviru Evropske unije.

"Cilj ovih aktivnosti je jačanje kapaciteta same Evropske preduzetničke mreže i Konzorcija uopšte, kao i jačanje izvoznog i inovativnog kapaciteta bosanskohercegovačkih preduzeća. S druge strane, putem institucionalne saradnje, kontinuirano se radilo na poboljšanju poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovni, kao i lakšem pristupu EU fondovima", zaključuje Hujić.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti