Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH putem UIO-a potkradana godinama

18.06.2014. 15:16 / Izvor: Fena

Predmet istrage u akciji "Pandora", u kojoj su privedeni ili pozvani na informativni razgovor deseci pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, jesu zloupotrebe kod carinjenja tekstila iz Kine i carinjenju motornih vozila - potvrdio je danas direktor UIOBiH Miro Džakula.

Kazao  je da je UIO 350 miliona KM godišnje naplatilo prihoda više kada je on došao na mjesto direktora, u odnosu na naplate po osnovu carinjenja prije njegovog imenovanja.

"Odgovorno tvrdim da su štete po budžet zbog zloupotreba u naplati poreza oko dvije milijarde KM do 2011", rekao je Džakula na pres-konferenciji u Banjoj Luci ističući da će svi oni za koje se dokaže da su zloupotrijebili svoj položaj i u ovim zloupotrebama s tekstilom i carinjenjem automobila treba da se precesuiraju i da ne budu dio UIO.

Predsjednik Sindikata radnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mehmedalija Osmić je potvrdio da su sami ukazali na probleme u ovoj instituciji, sarađivali s Tužilaštvom i Državnom agencijom za istrage i zaštitu u ovom predmetu te pozdravljaju otvaranje ovog slučaja u akciji "Pandora".

Kaže da je sve dugo trajalo jer je "većina uhapšenih imala mentore i da počinioci zloupotreba iz UIO nisu  samo uzimali novac za sebe".

U sve je, naveo je, bila umiješana i politika, bez obzira na to iz kojeg naroda bili njeni funkcioneri u BiH.

"Ovaj kriminal je povezan velikom mrežom. BiH je potkradana godinama. Kemal Čaušević je kriminalac, proizvela ga je politika, svi su koristili njegove usluge, krali su ovaj narod, ali neka tužilaštvo radi svoj posao..., kazao je Osmić i naveo "da želi da pozove sve vladajuće političke partije da ih ostavi na miru, da rade svoj posao".

I on procjenjuje da je zloupotrebama BiH oštećena na milijarde maraka.

"Pobijedila je BiH, jer hoćemo da ona bude ekonomski jaka i stabilna", rekao je Osmić te naveo i da je ovim pobijedio UIO, jer je cijeli slučaj bio stavljen u ladice, te da su se mnoge stvari krile, a tvrdi da je i velika zasluga glavnog tužioca Gorana Salihovića i još nekih da je došlo do hapšenja u ovom slučaju, na čelu s Kemalom Čauševićem i Zdravkom Cvijetinovićem.

Naglasio je i da u UIO radi i veliki broj čestitih osoba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti