42.000 KM za podršku malim poduzetnicima

01.04.2019. 13:58 / Izvor: Akta.ba
42.000 KM za podršku malim poduzetnicima

Šest porodica iz Bijeljine, Travnika, Doboja, Goražda i Zavidovića bit će podržano sa ukupno 42.000 KM kako bi svoje poslovne ideje pretvorili u uspješne male biznise.

Šest porodica iz Bijeljine, Travnika, Doboja, Goražda i Zavidovića bit će podržano sa ukupno 42.000 KM kako bi svoje poslovne ideje pretvorili u uspješne male biznise. Financijska sredstva bit će iskorištena za nabavku opreme i alata, a svim novoosnovanim malim biznisima bit će osigurano mentorstvo u prvoj godini poslovanja.

Aktivnosti podrške budućim malim poduzetnicima dio su ekonomskog osnaživanja koje se provodi u sklopu Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje. Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija sa 12,5 miliona eura u saradnji sa entitetskim vladama, partnerskim općinama i gradovima, te UNDP-om u BiH.

Tokom prethodna dva mjeseca, uspješno su održana tri modula obuke o poduzetništvu na kojima su polaznici stekli vještine potrebne za razvijanje i vođenje vlastitih malih biznisa, te će u naredom periodu pristupiti registraciji istih.

Pored podrške u pokretanju malih biznisa, korisnicima će kroz Program biti pružena pomoć i u oblasti poljoprivredne proizvodnje i zapošljavanja. Kao rezultat, skoro 200 domaćinstava iz 34 općine i grada u BiH će dobiti priliku za ostvarivanje redovnih i održivih prihoda. Uz ekonomsko osnaživanje, Program će stambeno zbrinuti oko 2.800 osoba čiji su domovi uništeni ili oštećeni u poplavama i klizištima 2014.  godine.

Program za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje pruža podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno i ekonomski ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije, Arbeiter-Samariter-Bund, Hilfswerk International i partnerskim općinama i gradovima.

Program se provodi na području općina i gradova: Banja Luka, Bijeljina, Bratunac, Brod, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Goražde, Gračanica, Gradiška, Jezero, Kakanj, Kalesija, Kostajnica, Laktaši, Lopare, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Petrovo, Prijedor, Prnjavor, Sapna, Srbac, Srebrenik, Šamac, Šekovići, Šipovo, Teslić, Tešanj, Travnik, Tuzla, Ugljevik, Vareš, Vlasenica, Vogošća, Zavidovići, Zenica, Zvornik i Žepče.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti