Jajce se priprema za ljetnu turističku sezonu: Vraćaju se skokovi sa vodopada

10.04.2019. 15:02 / Izvor: Akta.ba
Jajce se priprema za ljetnu turističku sezonu: Vraćaju se skokovi sa vodopada

JU Agencija se predstavlja na 22. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru 2019.

JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca predstavlja na 22. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru 2019 turističke potencijale grada Jajca zainteresiranim posjetiteljima, a u sklopu zajedničkog izložbenog prostora koji je osigurala Vlada KSB JU Agencija. 

"Prije svega promoviramo spomenike, dakle, proglašene nacionalne spomenika kojih sada u Jajcu ima 30. Želimo ih predstaviti ne samo u Bosni i Hercegovini, već i svijetu, a Mostarski sajam nam je dobra prilika da se predstavimo široj publici", izjavila je za Akta.ba Ivana Papić, stručni saradnik za turizam.

Dodaje da Agencija puno ulaže u promociju turističke ponude, te da se su prisutni na regionalnim i svjetskim sajmovima i te prezentacije su urodile plodom.

 

"Svake godine posjećujemo Beograd, Ljubljanju, Berlin, posjetili smo i Istanbul i Dubai, a rezultati se osjete svake godine jer se broj dolazaka turista povećava iz godine i godinu", ističe ona.

Dodaje da nacionalne spomenike Jajca vikendom, trenutno, posjećuje oko 1.000 ljudi, što predstavlja ohrabrenje da bi predstojeća turistička sezona mogla biti dobra.​

Osim bisera turizma, Vodopada i Plivskih jezera, turisti najviše interesa pokazuju za razgledavanje srednjovjekovne tvrđave, Katakombi, Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a, kao i Zavičajne etno zbirke smještene u zaštićenoj gradskoj jezgri.

Napominje da su u toku pripreme za ljetnu turističku sezonu čiji se vrhunac očekuje u 7. i 8. mjesecu. 

"Uskoro će biti organizovano zvanično otvaranje ljetne turističke sezone, koja će biti održana kroz okrugle stolove, prezentacije, dok će tradicionalni sajam STEP biti premješten i trajat će tokom cijele sezone", govori naša sagovornica.

Govoreći o pripremama za predstojeću sezonu, najavljuje radove koji će omogućiti održavanje skokova s vodopada u Jajcu, koji su prošle godine bili otkazani zbog nanosa pijeska i mulja u korito bazena i nedovoljne dubine za skok.

"Trenutno su u toku pripreme za njegovo čišćenje kako bi sve bilo spremno za ovogodišnje skokove", ističe ona, dodajući da će uskoro biti objavljen i javni poziv .za radove na čišćenju korita ispod vodopada.

Pod pokroviteljstvom Općine Jajce ova turistička institucija je do sada organizirala pet sajmova turizma i eko-proizvoda u Jajcu, Međunarodne skokove s vodopada Plive, brojne izložbe te jedinstvenu manifestaciju "Dani srednjovjekovlja".

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti