Preuzimanje Centrotrans-Eurolinesa od strane Sejari d.o.o sad već izvjesno

12.04.2019. 09:51 / Izvor: Akta.ba
Preuzimanje Centrotrans-Eurolinesa od strane Sejari d.o.o sad već izvjesno

Iz Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo kažu da regulisanjem ove zakonske obaveze neće doći do promjena poslovne politike njihove kompanije, niti odstupanja od razvojne strategije kompanije.

Vijest o preuzimanju kompanije Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo od strane društva "Sejari" d.o.o. kompanije odjeknula je u javnosti i očekuju se detaljnije informacije.

Kako su za Akta.ba pojasnili iz Centrotransa, mediji različito tumačili Javni poziv za preuzimanje njihovog Društva od strane "Sejari" d.o.o., te su podsjetili da je u skladu sa zakonom o Komisiji za vrijednosne papire, Zakonom o preuzimanju dioničkih društava FBiH, te čl. 200 Zakona o upravnom postupku, te provedenom posrednom nadzoru, donesena odluka o utvrđivanju postojanja obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje društva Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo, a da se društvo "Sejari" d.o.o. Sarajevo obavezalo na poduzimanje svih radnji radi objavljivanja ponude za preuzimanje društva.

Naime, čl. 61. St. (5) Zakona o preuzimanju dioničkih društava glasi "Osobe koje na dan stupanja na snagu ovoga Zakona drže više od 25%, a manje od 75% dionica sa pravom glasa ciljnog društva i koje su objavile ponudu za preuzimanje prema odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava ("Službene novine Federacije BiH", broj 7/06) dužni su objaviti ponudu za preuzimanje u slučaju daljnjeg stjecanja dionica sa pravom glasa ciljnog društva na način iz članka 9. st. (2) ili (3) ovoga Zakona".

"Utvrđeno je da je društvo 'Sejari' d.o.o Sarajevo na dan stupanja na snagu Zakona iz 2015. godine, držalo više od 25%, a manje od 75% dionica, te da, nakon donošenja toga Zakona mora primijeniti odredbe čl. 9. st. (2) Zakona kojim je propisana obveza objavljivanja ponuda", navode iz Centrotransa.

Iz Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo kažu da regulisanjem ove zakonske obaveze neće doći do promjena poslovne politike njihove kompanije, niti odstupanja od razvojne strategije kompanije, te da se sve njihove dosadašnje aktivnosti u smislu realizacije plana poslovanja i investicija realizuju na osnovu prethodno donesenih odluka.

Na pitanje da li je "Sejari" d.o.o bezrezervno uvjeren u prihvatanje ponude prema Centrotrans- Eurolines, kakve planove imaju po eventualnoj realizaciji preuzimanja te uticaju na cjelokupnu strukturu i dalje poslovanje, Uprava "Sejari" d.o.o za sada je za naš portal potvrdila objavu poznatu javnosti o namjeri preuzimanja društva Centrotrans- Eurolines, te da će svi njihovi dalji koraci biti transparentni i u skladu sa zakonskim propisima u BiH.

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti