Akcija "Kasa 2": SIPA pretresla 12 lokacija, uhapšeno šest osoba

13.04.2019. 09:52 / Izvor: Akta.ba
Akcija 'Kasa 2': SIPA pretresla 12 lokacija, uhapšeno šest osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) jučer su na području Grada Istočno Sarajevo proveli operativnu akciju kodnog naziva "Kasa 2".

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) jučer su na području Grada Istočno Sarajevo, postupajući po naredbama Osnovnog suda u Sokocu i Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, proveli operativnu akciju kodnog naziva "Kasa 2".

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese stambenih i poslovnih objekata na 12 lokacija i lišili slobode šest lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 264. stav (1) KZ Republike Srpske "Utaja poreza i doprinosa", a u vezi sa članom 39. istog zakona "Kompjuterska prevara", i krivično djelo iz člana 410. stav (1), KZ Republike Srpske, a u vezi sa čl. 37. i 56. istog zakona.

U sklopu gore navedenih radnji, policijski službenici SIPA-e izvršili su i sedam pretresa lica.

Osumnjičena lica terete se da su umanjivala promet i na osnovu toga prijavljivala lažne poreske prijave te plaćala manji porez.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi, oružje, rokovnici i dokumentacija.

"Navedene aktivnosti su izvršene u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Repubike Srpske, kojim se zahvaljujemo na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove operativne akcije", saopćeno je iz SIPA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti