Promocija poduzetništva i obrta u obrazovnim ustanovama u TK

25.04.2019. 09:36 / Izvor: Fena
Promocija poduzetništva i obrta u obrazovnim ustanovama u TK

Susrete poduzetnika s učenicima i studentima Ministarstvo privrede organizira kroz jednosatno predavanje i diskusiju.

Cijeli je mjesec april Ministarstvo za poduzetništvo posvetilo promociji poduzetništva i obrta u osnovnim i srednjim školama. U projekt su se uključili Mašinski i Fakultet elektotehnike Univerziteta u Tuzli.

Apolvent Elektrotehničkog fakulteta Nermin Salihbegović kaže da je zahvalan na prilici da razgovara s privrednicima iz kompanija Leftor i Deling gdje radi veliki broj njegovih starijih kolega.

"Pripremaju nas za jednu drugu stranu koja je neophodna u našoj struci za snalaženje u životu. Ne može se samo živjeti od elektrotehnike, moraju se obezbijediti neka osnovna znanja iz ostalih oblasti", ističe Salihbegović.

Nermin je na fakultetu već imao priliku slušati o tome kako svoje znanje plasirati na tržište rada. A tokom ovog predavanja potvrdio je saznanje da domaćoj privredi zaista treba kvalifikovana radna snaga.

"Fakultet Elektrotehnike se trudi približiti privredi. Ovih dana smo imali posjeti predstavnika Arcelor Mittala koji je također zainteresiran za stipendiranje naših studenata s obzirom na to da oni imaju zaposlenih možda i 15 inženjera s Fakulteta elektortehnike. Osim ovoga načina promoviranja prakse, mi imamo i laboratorije za praksu, imamo dobru saradnju s kompanijama", naglasila je Nerdina Mehinović, dekanica Elektrotehničkog fakulteta.

Susrete poduzetnika s učenicima i studentima Ministarstvo privrede organizira kroz jednosatno predavanje i diskusiju.

"Časovi su organizirani tako da se prilagode uzrastima, odnosno školi koju posjećujemo. Tako npr. učenicima u osnovnim školama govorimo šta je obrtništvo, koja su deficitarna  zanimanja, kako bismo ih već sada usmjerili na zanimanja za kojima tržište ima potrebu", kazala je Neda Korić, stručna saradnica u Ministarstvu poduzetništva TK.

U promociji poduzetništva kroz ovaj projket učestvovalo je šest osnovnih i sedam srednjih škola, iz deset općina, odnosno gradova Tuzlanskog kantona, te dva fakulteta i ukupno sedam kompanija, organizacija i obrta. U svakoj od općina i gradova na predavanjima su učestvovali i djelatnici lokalnih uprava.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti