Ljajić: Projekat "pametni gradovi" obuhvatit će Beograd, Novi Sad i Niš

29.04.2019. 08:09 / Izvor: SRNA
Ljajić: Projekat 'pametni gradovi' obuhvatit će Beograd, Novi Sad i Niš

"Telekom Srbija" radi na velikom projektu izgradnje optičke mreže sa "Huawei", čija je vrijednost 150 miliona eura, u okviru kojeg će 750.000 domaćinstava najdalje do kraja naredne godine dobiti optičku mrežu.

Projekat "Pametni gradovi", o čijoj realizaciji je potpisan sporazum sa kineskom kompanijom "Huawei", obuhvatit će Beograd, Novi Sad i Niš sa mogućnošću da se razvije i u drugim gradovima, izjavio je ministar trgovine i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da će realizacija projekta, najvjerovatnije, početi u Nišu, jer je tu jeftinije da se radi pilot projekat.

On je za Radio-televiziju Srbije naveo da "Telekom Srbija" radi na velikom projektu izgradnje optičke mreže sa "Huawei", čija je vrijednost 150 miliona eura, u okviru kojeg će 750.000 domaćinstava najdalje do kraja naredne godine dobiti optičku mrežu.

Govoreći o "Putu svile", Ljajić, koji se nalazi u delegaciji Srbije u Pekingu, kaže da, poslije kopnene i pomorske, od ove godine postoji treća komponenta - digitalna.

"Mi smo prvi put ove godine učestvovali na forumu koji je posvećen digitalnom povezivanju u okviru `Puta svile`, a to je takozvani digitalni put svile koji ima svoje tri komponente. Jedna od te tri komponente je i izgradnja telekomunikacione infrastrukture", objasnio je Ljajić.

On je dodao da se druga komponenta odnosi na razvoj elektronske trgovine gdje Kinezi opet biraju šansu za plasman svojih proizvoda najkraćim i najjeftinijm putevima do najudaljenih tržišta.

"Treća komponenta se odnosi na smart city, odnosno razvoj pametnih gradova, i mi smo krenuli u realizaciju ove treće komponente", dodao je Ljajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti