Republika Srpska: Za 10 odsto skuplje komunalne usluge

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Republika Srpska: Za 10 odsto skuplje komunalne usluge

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da će Gradska uprava subvencijama nastojati da od povećanja cijena rastereti socijalno ugrožene kategorije.

01.04.2019. 08:20 / Izvor: SRNA

Skupština grada Doboja usvojila je danas rebalans ovogodišnjeg budžeta od 50.835.000 KM, što je uvećanje za 8.450.000 KM, te dala saglasnost "Toplani", "Vodovodu" i "Progresu" za povećanje cijena usluga isporuke vode, toplotne energije i odvoza komunalnog otpada od 10 odsto koje će biti primjenjivano na obračunu za maj.

"Vodovod" je povećao cijenu vode i kanalizacije koja po metru kubnom, a bez uračunatog PDV-a, za domaćinstvo sada iznosi 1,64 KM /sa 1,49 KM/, a za dobojsku Bolnicu Sveti apostol Luka i Dom zdravlja 4,31 KM /sa 2,05 KM/.

Povećanje je obrazloženo zatvaranjem postojećeg izvorišta vode "Luke", na kojem se gradi nova bolnica, i troškovima izgradnje novog izvorišta na području naselja Pridjel, te troškovima usljed posljednjeg povećanja cijene električne energije.

Cijena vode i kanalizacije za privredu ostaje ista.

Gradska toplana će isporuku toplotne energije po novom tarifniku sa ugrađenim PDV-om za domaćinstvo naplaćivati 2,78 KM /sa 2,53 KM/, za privrednke 3,71 KM /sa 3,38 KM/, a za javne, zdravstvene, obrazovne i ustanove kulture 5,91 KM /sa 5,38 KM/.

Izmjenu cijena "Toplana" pravda povećanjem cijene uglja, električne energije, naftnih tečnih derivata, kao i robe i usluga za tekuće i investiciono održavanje.

"Progres" je povećao cijene prikupljanja i odvođenja komunalnog otpada sa područja grada Doboja, uz obrazloženje da je posljednje povećanje cijena izvršeno 2015. godine, od kada je gorivo poskupjelo i za 25 odsto.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da će Gradska uprava subvencijama nastojati da od povećanja cijena rastereti socijalno ugrožene kategorije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti