Chakrabarti: EBRD u narednim godinama ulaže još veća sredstva u zapadni Balkan

08.05.2019. 20:23 / Izvor: Akta.ba
Chakrabarti: EBRD u narednim godinama ulaže još veća sredstva u zapadni Balkan

Chakrabarti je kazao da je zapadni Balkan region u koji, po glavi stanovnika, ova banka ulaže više nego u bilo koji drugi u kojem imaju svoje djelovanje.

Evropska banka za obnovu i razvoj će u narednim godinama nastojati uraditi više nego što je bio slučaj u proteklom periodu, kazao je to predsjednk EBRD-a Suma Chakrabarti na pres-konferenciji održanoj nakon Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a.

Chakrabarti je kazao da je zapadni Balkan region u koji, po glavi stanovnika, ova banka ulaže više nego u bilo koji drugi u kojem imaju svoje djelovanje.

"Ove godine se nadamo da ćemo uložiti više od deset milijardi eura u već postojeće projekte u državama u kojima djelujemo i radimo. Najveći je to iznos do sada. Ono što nam je bitno jeste da to budu visokokvalitetne investicije i da ne dođe do nikakvog pada u standardima. Među našim prošlogodišnjim investicijima 1,1 milijada eura uložena je u ovaj dio zapadnog Balkana. Od toga je 200 miliona bilo ovdje u BiH", kazao je Chakrabarti.

Chakrabarti  je još kazao da je veoma ponosan na saradnju koju je EBRD ostvario sa vlastima u BiH i u smislu podrške u provođenju složenih reformi, zahvaljujući kojima će ove godine u BiH imati, rekordno, 400 miliona eura investicija što je duplo u odnosu na prošlu godinu.

"EBRD je snažan promotor i prijatelj zapadnog Balkana. Mi vjerujemo da ovaj region ima ogroman potencijal zahvaljujući prirodnim resursima, rudama, kvalitenoj radnoj snazi ali i strateškom, geografskom položaju, zbog kojeg ga sve više gledaju kao most između Evrope, Azije i Bliskog istoka", rekao je.

Podsjetio je kako se ove zemlje nalaze na putu ka Evropskoj Uniji, te da za ostvarenje uslova za članstvo one moraju unaprijediti prvo svoje standarde, institucije, a i makroekonomska stabilnost će također biti važan dio svega toga.

Dodao je i to da su danas obavili kvalitetne razgovore sa guvernerima koji predstavljaju 69 zemalja članica EBRD-a.

Rezultati su pokazali da su 2018. godine imali skoro pa rekordan nivo investicija od 9,5 mlrd. eura kroz 400 projekata. Rekao je i to da su sve aktivnosti uspješno provodili na tri kontineta, a jedan od njihovih najvećih uspjeha jeste da je 36 posto investicija bilo uloženo u razvoj zelene ekonomije.

Ključna stvar do koje se došlo na Godišnjem sastanku Odbora guvernera EBRD-a, kako Chakrabarti kaže jeste, da su guverneri jednoglasno odobrili plan njihovog daljeg djelovanja a koji se odnosi na period 2021-2025 godina.

Riječ je o rezoluciji u kojoj se navode principi, na osnovu kojih guverneri trebaju usvojiti okvir za sljedećih pet godina strateškog djelovanja banke, a koji će biti predstavljeni u Londonu sljedeće godine

Rezolucija traži da ni jedno ulaganje ne smije kompromitirati trostruki A rejtinga banke, da trebaju potvrditi snažnu posvećenost EBRD-u kroz jačanje aktivnosti kako bi se maksimizirale tranzicije u ovom državama. Na trećem mjestu je da se trebaju pripremiti aktivnosti u novi zemljama u području Sredozemlja, kroz tačku četiri treba se procijeniti da li banka ima dodatni krizni zaštitni dio kapitala, na petom mjestu se trebaju analizirati potencijalne opcije za ograničena djelovanja banke u pojedinim područjima i ograničenje njenog mandata, a na šestom mjestu rezolucije nalazi se tačka kroz koju se traži da se na osnovu adekvatnosti kapitala tretiraju odrđeni projekti.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti