Investicijska ulaganja u zemlje Balkana moraju biti veća

10.05.2019. 12:23 / Izvor: Akta.ba
Investicijska ulaganja u zemlje Balkana moraju biti veća

Na panelu Pojas i put- Kako se mijenja regija, koji je održan u okviru EBRD konferencije u fokus su bile investicijama iz polja energije i infratsrukture.

Na panelu Pojas i put- Kako se mijenja regija, koji je održan u okviru EBRD konferencije u fokus su bile investicijama iz polja energije i infratsrukture.

Gunter Deuberm iz Raiffeisen Bank International AG rekao je kako se najveća investicijska ulaganja osjete u Rusiji i Ukrajini jako malo u zemljama Balkana i na tome se radi.

Naveo je kako postoje ulaganja u Sloveniji, Srbiji i BiH, ali ona mogu i moraju biti veća, mada su to već relativno velika ulaganja ako pravimo usporedbu sa veličinom zemalja.

„Ako kažemo da je investiranje u BiH jednako investiranju u Poljskoj, onda vam je jasno zašto je bitno posmatrati stvar kroz omjer veličine zemlje“, kazao je  Gunter.

Naveo je kako je investiranje prema Evropi od strane Kine donekle limitirano i različitim prilikama i faktorima ali postoje metode diverzije.

„Ako posmatramo uvoz, svim zemljama CIE olakšan je i omogućen uvoz i on se dešava u velikim omjerima, međutim, stvar nije ista sa izvozom CEI zemalja na kinesko tržište.  Neke zemlje poput Čilea, koje su jako udaljene od Kine mnogo bolje izvoze u Kinu od zemalja Evrope tako da je u kontekstu analiza jako važno uzimati i takve stavke u razmatranje. No, u konačnici globalni trend je da je Kina zadnjih godina u ekspanziji stranih investiranja i izvoza“, rekao je Gunter.

Charlotte Ruhe iz EBRD-a kazala je kako ova banka upravo radi sa zemljama CEI na njihovim tržištima i oni su tu najveći finansijski investitori a u zemljama Zapadnog Balkana.

„Investirali smo šest milijardi eura i koristimo jednu kombiniranu metodologiju holističkog pristupa da privučemo investicije i da markiramo tržište a to je dijelom i zbog infrastrukture ali i limitiranih FDA regulativa. Sigurno da je ovdje potrebno još mnogo investitranja ali je sama izrada projektne dokumentacije i analize jedan od izazova. Međutim mi kada djelujemo u zemljama Evrope mi pratimo evropska pravila i kada je to moguće mi se trudimo da ohrabrimo kineske banke da rade s nama na takvim projektima“, pojasnila je Charlotte.

U nastavku panela je govorio i Mattia Romani, ekonomist ispred EBRD-a koji je rekao da se dešava da neki kineski investitori ne istraže dobro tržište, ne istraže kako će društvo određene zemlje reagovati na neku investiciju, kreiranje novih radnih mjesta i sl, te se u konačnici ne posvete upravljanju rizicima kroz projekat.

„Često su kineski investitori mlade kompanije koje imaju ekspertizu lokalnog tržišta Kine ali ne i prilika drugih tržišta i često uče radeći kroz rizik koji uključuje izdavanje lokalnih odobrenja, dozvola... i ti rizici se direktno reflektuju na finansijsku samog sliku ulaganja i to u konačnici mijenja samu perspektivu kineskih investitora“,  rekao je Mattia.

Na panelu je učestvovao i Admir Eminović, izvršni direktor za poslove u inostranstvu.

On je kazao kako je Euro-Asfalt velika kompanija, koja je davno izašla iz gabarita naše zemlje i ima ime koje je prepoznato u svijetu kao sinonim za pouzdanog i stručnog partnera bez obzira o kakvoj vrsti građevinskih radova da se radi.

„Sa svojih 750 uposlenika, inžinjerima, opremom, završenim velikim projektima, koje se ne bi postidjeli ni veliki svjetski igrači, sebe vidimo u  inicijativi BRI“, kazao je Eminović, te dodao kako cijela BRI priča na jedan određen način može imati veliki uticaj na radove u Europi i u našoj regiji. „Naglašavam da veliki uticaj na kompletnu priču može imati odluka ko je biti 'leader' u proceduri tenderisanja i izbora izvođača, kada je riječ bar o građevinskim radovima. Mi smatramo da BRI mora biti partnerska priča više zemalja i pod pokroviteljstvom EBRD-a ili slične institucije kako bi se svim zainteresiranim stranama osigurali isti uvjeti i pristupa tenderima i radovima, ali i transparentnost. EBRD ima svoje uvjete i pravila, čvrsto ih se drži i svaka ozbiljna kompanija zna te uvjete i pravila i zna da poigravanja s njima nema. Sve dok se to ne osigura, vrata za špekulacije su otvorena i ne mislim da je to dobro. Ucešće ostalih u ovom 'Velikom JV , kao i uticaj banaka, RF ili neke slične velike svjetske banke, je svakako neophodan i to je dio ovog velikog projekta“, rekao je Eminović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti