Na sajmu LIST Wintec predstavio Truxor - stroj za čišćenje jezera

14.05.2019. 11:08 / Izvor: Akta.ba
Na sajmu LIST Wintec predstavio Truxor - stroj za čišćenje jezera
OTVORI GALERIJU

Radi se o multifunkcionalnoj mašini sa velikim brojem priključaka za održavanje i čišćenje jezera i ostalih vodotoka.

Sarajevska kompanija Wintec doo,  u okviru Međunarodnog sajma turizma LIST u Lukavcu se prestavila s Truxor - strojem za čišćenje jezera, stranog proizvođača. Radi se o multifunkcionalnoj mašini sa velikim brojem priključaka za održavanje i čišćenje jezera i ostalih vodotoka.

Hidajet Mešković, vlasnik firme Wintec d.o.o. za poslovni portal Akta.ba kazao je kako je u pitanju vrlo fleksibilna mašina sa velikim brojem dodataka i alata, koja je svoju efikasnost dokazala i u Konjicu gdje se koristi za čišćenje Jablaničkog jezera.

Hidajet Mešković, vlasnik firme Wintec

"Isti stroj koristi i Hutovo blato samo sa manje dodataka. Ono što jedan ovakav stroj čini specifičnim jeste da omogućava pristup teško dostupnim mjestima, idealni su za rad u jezerima, kanalima, rijekama, močvarama, morskim obalama i ostalim područjima u blizini vode. Težina je raspoređena proporcionalno tako da im omgućava stabilno kretanje po zemlj, kao i po vodi i rad u osjetljivim područjima", kazao je Mešković.

Operacije koje je moguće izvršiti sa Truxor strojevima su: rezanje trske, sakupljanje otpada, košenje trave, sječenje trske na dubini i do 150 cm,  ispumpavanje mulja , pijeska, kao i mljevenje korijena biljaka i ispumpavanje na površinu.

 

 

Fokus mašine je na preciznošću i vrlo dobroj kontroli na kopnu i vodi, sposobnost okretanja, ponovnog pokretanja i postizanja pune brzine su neke od karakteristika.

Svi dodaci se mogu vrlo brzo mijenjati, dovoljno je jedna osoba za upravljanje mašinom.

U okviru sajma partnerske firme kompanije Wintec d.o.o. iz Njemačke i Italije su predstavile svoj proizvodni program.

U okviru LISTA je  održana i prezentacija Centra za selekciju komunalnog otpada i pripreme RDF za spaljivanje u cementarama i termoelektranam. Gdje je  predstavljena firma iz Italije ForRec i partnerska firma  Senwatec iz Njemačke za čišćenje jezera i ostalih vodotoka.

Kako je rečeno, jedna ovakva mašina velikog kapaciteta koja mulj sa dna jezera na dubini do 7 m može da transportoje usisno- potisnom pumpom i do 2.000 m i bila bi idealna za čišćenje Lukavačkog jezera.

Hidajet Mešković u društvu sa Rainerom Schroerom i Marcom Alibertom

Rainer Schroer iz kompanije Senwatec za Akta.ba je kazao kako su njihove mašine sposobne da izvuku sav mulj iz jezera i da povećaju dubinu.

"Sve mašine mogu biti prevezene kamionima ili većim previznim sredstvima. Cijena jedne ovakve mašine kreće se od 50.000 do pola miliona eura što zavisi od veličine mašine i zahtjeva", rekao je Schroer.

Marco Aliberti iz ForRec companije  koja se bavi selekcijom i šrediranjem otpada kaže kako je tretman otpada jako bitan jer se u tom tretmanu mogu naći novi materijali koji se mogu iskoristiti u raznim industrijama.

"Ono što se  reciklira može se i iskoristiti kao RDF  koji može biti gorivo za određene pogone u industriji", naveo je Marco,te dodao kako je ovdje došao u cilju prezentacije i pojašnjenja upotrebe otpada ( otpad je sirovina) i jačanja  saradnje sa bh. firmamom Wintec doo.  Naglasio je kako se RDF može proizvoditi ovdje, umjesto da se uvozi kao što to radi Cementara Lukavac. Kompletan otpad općine Lukavac i okolnih općina se baca.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti