Treći dan blokade gradskog odlagališta 'Uborak'

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Treći dan blokade gradskog odlagališta 'Uborak'

Grupe građana "Jer nas se tiče" traži saniranje gradskog odlagališta te ne dopušta gradskim komunalnim poduzećima odlaganje prikupljenog smeća.

12.06.2019. 11:53 Izvor: / Fena

Skupina stanovnika Mostara okupljena oko neformalne grupe građana "Jer nas se tiče" treći dan drži u blokadi gradsko odlagalište otpada "Uborak".

Problemi s deponiranjem otpada na "Uborku" vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala zadnjih dana kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru u kojemu je registrirana visoka koncentracija teških metala.

Grupe građana "Jer nas se tiče" traži saniranje gradskog odlagališta te ne dopušta gradskim komunalnim poduzećima odlaganje prikupljenog smeća.

"Molimo vas za solidarnost i podršku, jer će odgovorni za kaos sa smećem po gradu najvjerojatnije krivca tražiti u nama, a ne u onima koji su prouzrokovali ovaj građanski bunt. Na ovaj način štitimo našu djecu i sve građane Mostara na dugoročni period", poručili su iz grupe "Jer nas se tiče".

Pozvali su sugrađane na razumijevanje te su zatražili njihovu podršku kako bi se primoralo odgovorne da što žurnije pristupe rješavanju ekološkog problema u Gradu na Neretvi.

"Znamo da vam nije i neće biti lako, ali zamislite kroz šta prolaze stanovnici Bjelopoljske kotline svakodnevno, koji su direktno ugroženi deponijem, uz još jednu napomenu da se ovaj problem odnosi na sve vas, jer kancerogeni, animalni, medicinski i drugi otpad završava u zraku koji udišete, u vodi koju pijete", stoji u priopćenju za javnost neformalne grupe građana "Jer nas se tiče".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti