RH za pola godine privuče dvostruko više investicija nego BiH za cijelu godinu

01.07.2019. 08:52 / Izvor: Večernji List
RH za pola godine privuče dvostruko više investicija nego BiH za cijelu godinu

BiH u 2018. godini imala je ukupno 408,9 milijuna eura izravnih stranih investicija, a unatoč stvaranju drugačije slike u javnosti, i dalje dominiraju ulaganja iz europskih država.

Bosna i Hercegovina u 2018. godini imala je ukupno 408,9 milijuna eura izravnih stranih investicija, a unatoč stvaranju drugačije slike u javnosti, i dalje dominiraju ulaganja iz europskih država, piše Večernji list BiH.

Prema podacima Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA), prošle godine je po vrijednosti ulaganja prednjačila Švicarska te zemlje Europske unije.

Različita metodologija

Prema podacima koje su prikupili, u prvih devet mjeseci 2018. godine najveća izravna strana ulaganja došla su iz Švicarske, i to u visini od 54,4 milijuna maraka. Slijede investicije iz Austrije u visini od 47,2, Turske 36,1, Velike Britanije 22,6 milijuna, a tek potom slijede Ujedinjeni Arapski Emirati s 15,1 milijun te po 10 milijuna maraka izravnih investicija iz Rusije i Kuvajta.

FIPA nema podatke o vrijednosti ulaganja po entitetima, ali iz nekih drugih podataka može se zaključiti kako je Federacija, unatoč brojnim problemima, i dalje privlačnija stranim ulagačima. Naime, neto strana ulaganja u Republiku Srpsku za prva tri tromjesečja 2018. godine iznosila su tek 64,3 milijuna KM, podaci su Ministarstva gospodarstva i poduzetništva RS-a. Prema ovom izvoru, najviše investicija u prvih devet mjeseci prošle godine na prostoru ovog entiteta stiglo je iz Rusije, u visini od 10,3 milijuna maraka, a potom iz Austrije 9,5 milijuna i Slovenije oko 9,2 milijuna KM.

Naravno, zbog različite metodologije moguće je da podaci entitetskog Ministarstva i FIPA-e nisu potpuno usporedivi, ali je izvjesno kako više investicija ide u Federaciju. To se događa unatoč većoj političkoj nestabilnosti, nepovoljnom poslovnom okruženju i kompliciranom administrativnom sustavu. RS već godinama zaostaje u vrijednosti investicija i podatak kako je svega 10 posto ulaganja u BiH otišlo u ovaj entitet ne iznenađuje ako se analiziraju podaci iz prethodnih godina.

Primjerice, izravna strana ulaganja u 2017. godini u BiH iznosila su 777,7 milijuna maraka, od kojih se na FBiH odnosi 569,9 milijuna maraka ili 73,28 posto.

Cestogradnja i energetika

Sve ovo ne treba radovati nikoga u Federaciji BiH jer je, ukupno gledano, BiH na začelju po investicijama u regiji. Srbija je za samo četiri mjeseca ove godine imala priljev stranih ulaganja od 1,2 milijarde eura. Srbija bilježi konstantan i vrlo značajan rast novih investicija pa je tako 2017. godine u ovu zemlju ušlo milijardu eura stranih ulaganja, a čak 70 posto otpada na zemlje Europske unije. U Razvojnoj agenciji Srbije čak tvrde kako je zahvaljujući stranim investicijama u zemlji izravno zaposleno oko 320.000 ljudi.

Slično je i s Hrvatskom, gdje je u pretprošloj godini evidentirano više od milijardu eura, dok je do srpnja prošle godine razina ulaganja iz inozemstva iznosila gotovo 850 milijuna eura. To je dvostruko više od ukupnog iznosa stranih investicija u BiH u prošloj godini. Zbog započetih investicija u susjednim zemljama, do kraja ove godine vrijednost stranih ulaganja bit će još i veća, dok BiH sve nade polaže u izgradnju energetskih objekata i cestogradnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti