Američki univerzitet u BiH promovisao desetu generaciju studenata

22.07.2019. 08:18 / Izvor: Akta.ba
Američki univerzitet u BiH promovisao desetu generaciju studenata
OTVORI GALERIJU

Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini promovisao je desetu generaciju studenata.

U četvrtak u prepunoj sarajevskoj Vijećnici Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini promovisao je desetu generaciju studenata. Na svečanoj ceremoniji dodjele diploma studentima se ,pored Rektora prof.dr. Mirsada Đonlagića,  obratio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji je istakao da je obrazovanje ključ uspjeha i napretka svakog društva u 21.stoljeću pa tako i Bosne i Hercegovine te da sinergija vlasti i univerziteta predstavlja temelj za efikasno upravljanje društevnim procesima.

"Ključnu odgovornost kada je u pitanju integracijski i reformski put Bosne i Hercegovine naravno imaju institucije vlasti.  Međutim, u stvarima od općeg interesa, odgovornost za pokretanje pozitivnih inicijativa ima i cjelokupna društvena zajednica. U tom smislu, posebna vrsta društvene misije namijenjena je obrazovnim, a naročito akademskim institucijama, kao stubovima znanja jedne države. Američki univerzitet je pokazao ozbiljnost i odgovornost, kada su u pitanju navedena pitanja i procesi, te je od strane profesora ali i studenata ovog univerziteta potekao niz značajnih inicijativa kojima se promovira euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Takve inicijative su jako bitne i jako važne", istakao je član Predsjedništva Šefik Džaferović .

Rektor Američkog Univerziteta u Bosni i Hercegovini prof.dr. Mirsad Đonlagić čestitao je studentima i roditeljima na predanom radu i učenju tokom školovanja , ali i pozvao na odgovornost i akciju u pretvaranju našeg društva u prosperitetno društvo znanja i razvoja.

"Stupate u nove izazove sa novim znanjem i vještinama te očekujemo da svojim novim uspjesima promovirate i ime Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini", istakao je Rektor prof.dr. Mirsad Đonlagić.

On je naglasio kako stanje u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine nije dobro te da svi koji djeluju u sistemu moraju učiniti velike i dodatne napore da se sistem prilagodi i stavi u funkciju potreba i razvoja kako mladih ljudi tako i cijele Bosne i Hercegovine.

Na ceremoniji predsjednik Američkog Univerziteta u Bosni i Hercegovini Denis Prcić uručio je plaketu AUBIH Leadership Award  članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti