HeidelbergCement postavlja jasne prioritete u zaštiti klime

24.07.2019. 12:05 / Izvor: Akta.ba
HeidelbergCement postavlja jasne prioritete u zaštiti klime

Pored zaštite klime i smanjenja emisija, u desetom izvještaju kompanije o održivom razvoju ističe se širok spektar aktivnosti koje provodi HeidelbergCement na polju održivog razvoja.

HeidelbergCement je danas objavio svoj Izvještaj o održivom razvoju za 2018. godinu. Kroz ambiciozne ciljeve smanjenja emisija, koje je također prepoznala Inicijativa za ciljeve zasnovane na nauci (the Science-Based Targets initiative), HeidelbergCement postavlja jasne prioritete u zaštiti klime.

„Smanjenje naših CO2 emisija i obzirno upravljanje prirodnim resursima prioriteti su u svim našim poslovnim linijama," kaže dr. Bernd Scheifele, predsjedavajući Upravnog odbora HeidelbergCementa. „Primarno smo usmjereni na razvoj održivih proizvoda i implementaciju konkretnih mjera na nivou tvornica kako bi postigli svoje ciljeve održivosti." Kompanija je sebi za cilj postavila smanjenje svojih specifičnih neto CO2 emisija po toni cementa za 30% do 2030. a u odnosu na 1990. godinu. HeidelbergCement namjerava realizirati svoju viziju CO2 neutralnog betona najkasnije do 2050.

Pored zaštite klime i smanjenja emisija, u desetom izvještaju kompanije o održivom razvoju ističe se širok spektar aktivnosti koje provodi HeidelbergCement na polju održivog razvoja. U izvještaju su detaljno obrađene teme kao što su ljudska prava i poštivanje zakona i propisa kao i zaštita zdravlja i sigurnost na radu za koje su tokom 2018. provedene mnogobrojne intenzivne mjere obuke u svim zemljama u kojima Grupa posluje. Pored toga, u izvještaju su dokumentirane aktivnosti kompanije na polju korporativne društvene odgovornosti kao i intenzivna razmjena između različitih interesnih grupa na poljima kao što su lanac opskrbe i upravljanje opskrbom, istraživanje i razvoj, biodiverzitet, odgovorna upotreba zemljišta i zaštita vode.

„U fokusu naše strategije održivog razvoja je lokalna odgovornost - prema našim zaposlenicima i našim susjedima kao i prema okolišu," kaže dr. Bernd Scheifele. Svrha izvještaja je da ovu strategiju učini transparentnom i sveobuhvatnom kroz detaljne opise svih ključnih pitanja, projekata i mjera zajedno sa relevantnim ključnim brojkama. Aktivnosti HeidelbergCementa na održivom razvoju zasnivaju se na Obavezama održivog razvoja 2030. koje je kompanija usvojila 2017, a kroz koje su definirani principi i ciljevi održive strategije do 2030.

Izvještaj odgovara uspostavljenim standardima Globalne inicijative izvještavanja (Global Reporting Initiative - GRI). Ovaj dokument također ističe posvećenost Grupe principima UN Globalnog sporazuma (UN Global Compact - UN GC) i UN Ciljevima održivog razvoja (UN Sustainable Development Goals - UN SDGs).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti