Tešanjske firme u projektu koji povećava njihovu konkurentnost

25.07.2019. 13:13 / Izvor: Akta.ba
Tešanjske firme u projektu koji povećava njihovu konkurentnost

Implementator projekta je TRA Agencija za razvoj općine Tešanj uz uključenost deset firmi sa područja općine Tešanj i grada Gračanice.

Agencija za razvoj općine Tešanj (TRA) počinje implementaciju projekta MEG koji je prostekao iz stalne komunikacije TRA sa predstavnicima poslovne zajednice i firmama uključenim u projekat.

Ismar Alagić, direktor Agencije za poslovni portal Akta.ba je kazao kako u Agenciji stalno osluškuju potrebe firmi i nude rješenja zasnovana na znanju i inovativnosti.

VEĆI NIVO INOVATIVNOSTI

"Kroz naš projekat želimo povećati  konkurentnost naših firmi, ali i nivo inovativnosti i digitalizacije u njihovim poslovnim procesima. Ovim projektom napadamo žarišne tačke poslovanja kao što su nizak nivo digitalizacije u proizvodnim procesima i nepostojanja kompetentnih kadrova za rad sa specijalizovanim softverima, potom osmišljavanje Škole brizganja plastike koja nije na dobar način uključena u redovan nastavni proces u srednjim školama i fakultetima, potom potrebu obuke predstavnika vršnog i srednjeg rukovodstva u firmama kroz njihovo regrutovanje u poslovne 'lidere' budućnosti do jačanja poslovnog povezivanja sa inostranim tržištem kroz organizaciju specijalizovanog B2B događaja", pojasnio je Alagić.

Implementator projekta je TRA Agencija za razvoj općine Tešanj uz uključenost deset firmi sa područja općine Tešanj i grada Gračanice.

"Ovo su dvije bliske i po mnogo čemu slične lokalne zajednice. Poslovni subjekti koji djeluju u navedenim sredinama se poznaju međusobno i upravo su oni odabrali TRA Agenciju kao instituciju od povjerenja koja može da im ponudi 'pametna rješenja za pametan biznis'", rekao je Alagić, te pojasnio kako navedne firme pripadaju vodećim izvoznim sektorima u navedenim sredinama, a vrata projekta su otvorena i za sve druge firme koje iskažu potrebu i interes za učešćem.

ŠKOLA BRIZGANJA PLASTIKE

Alagić je pohvalio uključenost firme Koala-Paintings u projekat. Ova firma je kako kaže, inicirala osnovanje škole brizganja plastike.

"Mogu reći da smo po tome prvi u BiH, ne čekajući da obrazovni sistem odgovor na tu potrebu, kreirali smo program obuke koji je kao osnovu koristio programe iz Savezne Republike Njemačke. Izradit ćemo priručnike, angažovat ćemo najbolje predavače koji su certificirani za provođenje obuka u njemačkom sistemu obrazovanja, organizovati obuku sa jasno naglašenim praktičnim dijelom i djelovati ka stvaranju pretpostavki za nova radna mjesta, povećanje izvoza i kreiranje brojnih djelatnosti u segmentu alatničarstva kao djelatnosti sa visokom dodanom vrijednošću", kazao je Alagić.

Pojašnjava kako je plastika novi materijal, relativno jeftin sa širokom primjenom, a njegovu tehnologiju obrade su izučavali na temelju materijala koje su prikupljali na univerzitetima u Njemačkoj, jer domaći obrazovni sistem po ko zna koji put kasni sa reakcijom.

"TRA Agencija sa našim partnerima nije čekala da neko drugi rješava ove probleme, već smo pokrenuli pristup dualnog obrazovanja u okviru jedne firme koja dobre prakse je spremna da diseminirati na ostale firme uključene u projekat, pa i šire", tvrdi Alagić.

Ukupna finansijska vrijednost projekta je 95.516,78 KM, od čega je Vlada Švicarske obezbjedila iznos od 67.908,00 KM. Međutim koristi koje će polučiti navedeni projekat su višetruke, tako da u TRA očekuju da ispuni očekivanja firmi i bude im ulaznica za nove projekte koji bi nastavili raditi na jačanju konkurentnosti firmi iz projektnog područja, pa tako i privrede cijele BiH.

Osim prjekat MEG TRA radi i na još nekoliko projekata. Češka razvojna saradnja i Ministarstvo industrije i trgovine Vlade Češke TRA je ukazalo povjerenje odobravanjem projekta pod nazivom „Tehnička pomoć pri osnovanju  tehnološkog centra za inovacije“ koji će im pomoći da sarađuju sa najboljima i da uče od najboljih.

"To su zasigurno naši partneri iz Republike Češke i predstavnici njihovih institucija koje rade na kreiranju biznisa zasnovanih na inovacijama i predstavljaju akceleratore za razvoj pametnih biznisa i poticaj izvoznim poslovnim aktivnostima. Posebno želim istaknuti dobro iskustvo koje imamo kroz saradnju sa firmom GEOTEST sa kojom smo radili i na nekim ranijim projektima kao što je projekat: 'Povećanje prihoda ranjivih skupina kroz porodičnu poljoprivredu'", zaključio je Alagić.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti