Mostarski mulj će na novo ispitivanje

08.08.2019. 12:19 / Izvor: Dnevni Avaz
Mostarski mulj će na novo ispitivanje

Iz hale na postrojenju s različitih mjesta uzeto je čak devet uzoraka mulja, koji su poslani u Zagreb na analizu.

Glavni federalni urbanističko-okolišni inspektor Ejub Salkić potvrdio je za Dnevni avaz da je upoznat s rezultatima analize ispitivanja kemijskog sastava mulja s postrojenja otpadnih voda u Mostaru.

Analiza koja je urađena u akreditiranom laboratoriju "Euroinspekt Croatia-kontrola" iz Hrvatske, kako su obznanili iz Federalne vlade, pokazala je da je prisustvo piralena (PCB) daleko ispod dozvoljenih vrijednosti.

Budući da se u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP) već dva mjeseca bave slučajem mostarskog mulja te da su iz ove institucije sredinom lipnja, nakon opsežnog nadzora na postrojenju, naložili ponovnu analizu, Salkić je prisustvovao uzimanju uzoraka mulja s pročistača.

Kako je pojasnio, iz hale na postrojenju s različitih mjesta uzeto je čak devet uzoraka mulja, koji su poslani u Zagreb na analizu.

No, radi obavljanja kompletne procedure, Salkić je otkrio da će biti urađena takozvana neutralna analiza, koja će se obaviti u jednom laboratoriju u Austriji, a moguće je, također, da bude rađena još jedna, i to u Švedskoj.

''Bez obzira na analizu iz Zagreba, u ovoj priči je kapitalno to da se dehidrirani mulj apsolutno ne smije odlagati na deponiji Uborak. Donijeli smo takvo rješenje, koje je urađeno i na osnovu izmjena i dopuna okolinske dozvole za pročistač Federalnog ministarstva okoliša i turizma'', istaknuo je Salkić.

Podsjetio je i da su uzeti uzorci vode, ali se rezultati analize još čekaju. 

Marin Bago, jedan od predstavnika Mreže nevladinih organizacija "Naše društvo", rekao je za Dnevni avaz da je za analiza prevara.

''Posebno je tužno što to dolazi s razine Vlade FBiH. Za nas su to naručene varijante, riječ je o laboratoriju koji uopće nije akreditiran i taj papir je čista magla. Mi ćemo to dokazati'', rekao je Bago. 

Foto Bljesak

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti