Sudbina brčanskih advokata u rukama parlamentaraca

29.08.2019. 08:11 / Izvor: Glas Srpske
Sudbina brčanskih advokata u rukama parlamentaraca

Sudbina advokata u Brčkom koji su zbog uvođenja advokatske djelatnosti u sistem fiskalizacije, obustavili rad, trebalo bi da budu poznata 13. septembra.

Sudbina advokata u Brčkom koji su zbog uvođenja advokatske djelatnosti u sistem fiskalizacije, prije četiri mjeseca obustavili rad, trebalo bi da budu poznata 13. septembra kada će Skupština distrikta razmatrati izmjene Zakona o fiskalnim sistemima. Potvrdio je to juče za “Glas Srpske” član protestnog odbora advokata iz Brčkog Mirko Simić i naglasio da se advokati neće vratiti u sudnice sve dok zakon ne bude izmijenjen i izmjene objavljene u “Službenom glasniku Brčko distrikta”.

"Proteklih dana imali smo nekoliko sastanaka sa predstavnicima Direkcije za finansije i rukovodstvom grada. Skupština će razmatrati izmjene zakona na sjednici 13. septembra. Izmjene bi trebalo da odgode fiskalizaciju advokatske djelatnosti na godinu dana, sve dok se ne pronađe trajno rješenje", rekao je Simić. Podsjetio je da kancelarije u Brčkom ima 36 advokata, te da je za četiri mjeseca, koliko traje obustava svih aktivnosti, odgođeno oko 800 ročišta.

"U potpunosti je blokada svih pravosudnih institucija, nema ročišta, rasprava ni pretresa, kao ni hapšenja, a ne održavaju se ni sjednice Vijeća apelacionog suda. Stanje je nepromijenjeno u ova četiri mjeseca i očekujem da će zaista doći do izmjena zakona na idućoj sjednici i da ćemo se vratiti redovnim aktivnostima", dodao je Simić. Zakonom o fiskalnim sistemima Brčko distrikta, koji je usvojen 8. juna 2016. godine, advokatska djelatnost bila je izuzeta od obaveze registrovanja prometa putem fiskalne kase.

Međutim, Skupština distrikta je bez najave, odnosno nacrta ili prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima, na sjednici održanoj 17. oktobra prošle godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, kojim je propisala obavezu registrovanja prometa putem fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti.

Zbog te odluke advokati na području Brčko distrikta su 26. aprila ove godine obustavili rad pred tamošnjim sudovima, tužilaštvima i organima uprave, a krajem juna okupili su se ispred Osnovnog suda u znak protesta. Advokati u distriktu su dobili podršku advokatskih komora i Republike Srpske i FBiH, kao i Regionalne komore Tuzla

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti