Podstaći vlasti regiona da rade u interesu poslovne zajednice

29.08.2019. 13:59 / Izvor: SRNA
Podstaći vlasti regiona da rade u interesu poslovne zajednice

Na jednom od panela razgovarano je i o odlivu radne snage.

Panel-konferencija "Izazov izvoza" koja je danas održana u Sarajevu organizovana je da bi se na neki način podstakle vlasti u zemljama regiona da rade u interesu poslovne zajednice, izjavio je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Prema njegovim riječima, učesnici konferencije saglasni su da je CEFTA region napravio značajan napredak u prethodnom periodu, te da je putem sporazuma i odluka koje su donijele članice ove organizacije regionu omogućena veća poslovna aktivnost i spoljnotrgovinska razmjena. 

"To nam govori da u narednom periodu moramo raditi na formiranju jedinstvenog tržišta u regionu i da je to šansa za sve zemlje", rekao je Egrlić na konferenciji za novinare.

Navodeći da je razgovarano i o jednostranoj odluci samozvanog Kosova da prekrši odluke CEFTA uvođenjem taksa na proizvode iz BiH i centralne Srbije, čime su ove dvije zemlje i njihove privrede u potpunosti izbačene sa tog tržišta, Egrlić je istakao da je BiH na ovaj način izgubila tržište vrijedno oko 150 miliona KM.

On smatra da CEFTA, uprkos tome, nije propali projekat i da funkcioniše, ali da je ovaj slučaj pokazao da ona nije u mogućnosti da u potpunosti vlada situacijom.

Predsjednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je izvoz jedno od najznačajnijih pitanja za zajedničku ekonomiju regiona.

Prema njegovim riječima, Komorski investicioni forum je praktično komora šest ekonomija zapadnog Balkana i okuplja 350.000 kompanija koje su shvatile da im je potrebno veće tržište i usvajanje pravila koja će im omogućiti razvoj i veći izvoz.

"Imamo dosta pomaka, imamo bescarinsku politiku, ali i neke politike koje nas koče i nadamo se da će se te stvari brzo riješiti", rekao je Čadež, ističući da sve to zaustavlja proces ekonomskih integracija.

On je dodao da je cilj uspostavljanje jedinstvenog ekonomskog područja u kojem bi roba koja uđe na Horgošu mogla bez zaustavljanja da ide do Sarajeva i dalje do Drača.

"Danas imamo tri puta više kamiona sa robom koja izlazi sa ovog područja ka EU nego što je bilo prije četiri godine, a sa istim komplikovanim procedurama to je jednostavno neodrživo", upozorio je Čadež.

On je istakao da je neodrživo i da kompanije u regionu plaćaju od tri do sedam puta više logističke troškove nego slične kompanije u EU, kao i da je nedopustivo da je potrebno od tri do 20 puta više časova za birokratiju i procedure za izvoz robe nego što je to potrebno kompanijama u EU.

Na jednom od panela razgovarano je i o odlivu radne snage, što, prema riječima predsjednika uprave Adiko banke Sanele Pašić, usporava privredni rast BiH. 

"Mislim da svi privrednici osjete manjak radne snage, neki sektori manje, neki više", rekla je Pašićeva na konferenciji za novinare, konstatujući da finansijski sektor odlazak kvalitetne radne snage osjeti malo manje.

Prema njenim riječima, zadatak svih je da se ovaj trend zaustavi, dok je zadatak svakog poslodavca u privatnom sektoru da učini sve da se ljudi osjećaju sigurno i zadovoljno. 

Generalni direktor "Euro-Express brze pošte" sa sjedištem u Banjaluci Marinko Tomić rekao je da je ova kompanija osnovana 2008. godine, u vrijeme najveće svjetske ekonomske krize, ali da se 10 godina poslije suočava sa mnogo gorom krizom, kao i cijela BiH, a to je odlazak radne snage.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti