Tešanjski privrednici traže pomoć svih nivoa vlasti za sanaciju štete od poplava

30.08.2019. 09:40 / Izvor: Akta.ba
Tešanjski privrednici traže pomoć svih nivoa vlasti za sanaciju štete od poplava

Upravni odbor UP "Biznis centar" Jelah-Tešanj održao je 28. augusta vanrednu sjednicu povodom veoma alarmantne situacije prouzrokovane velikim poplavama.

Upravni odbor UP "Biznis centar" Jelah-Tešanj održao je 28. augusta vanrednu sjednicu povodom veoma alarmantne situacije prouzrokovane velikim poplavama, odnosno bujicama koje su zadesile i uništile veći dio teritorije općine Tešanj.

Vanrednoj sjednici, pored svih članova Upravnog odbora, je prisustvovao i općinski načelnik Suad Huskić koji je prezentovao stanje na terenu i iznio, do tada, sve prikupljene podatke o razmjerama štete, kako na porodičnim stambenim objektima i imanjima, tako i na privrednim i infrastrukturnim objektima.

Tom prilikom je podvukao da je do sada podneseno preko 460 prijava štete, od čega je preko 200 potpuno uništenih stambenih prostora u kojima ne postoje nikakavi uslovi za život, kao i da je veliki broj privrednih subjekata u potpunosti uništen, te da im je ugroženo dalje poslovanje.

"Upravni odbor Udruženja je, nakon pojedinačnih uvida članova i veoma detaljno iznesene situacije od strane općinskog načelnika, zauzeo stav da podržava sve aktivnosti općinskih struktura, te hitno traži i zahtijeva od svih viših nivoa vlasti i institucija da se maksimalno uključe i daju svoj puni doprinos u cilju što brže i efikasnije sanacije nastale štete", saopćeno je iz UP "Biznis centar" Jelah-Tešanj.

Iz Općine Tešanj navode da se svakodnevno provode aktivnosti aktivnosti na sanaciji posljedica poplave na ugroženom području - sanacija putne infrastrukture koja je oštećena tokom poplave, pročišćavanje zatrpanih kanala i vodotoka kao i ispumpavanje vode iz bunara, čišćenje stambenih i poslovnih objekata i javnih površina.

U navedene aktivnosti su uključene građevinske firme angažovane od strane Općinskog štaba civilne zaštite, Profesionalna vatrogasna jedinica, Služba zaštite od požara, Služba za asanaciju, vodosnabdjevanje i čistoću i mještani na ugroženom području. Također se vode aktivnosti na dezinfekciji objekata od strane Higijensko-epidemiološke službe, a intezivno se vodi i aktivnost na odvozu otpada sa poplavljenog područja.

Inače, Federalna uprava CZ se među prvima uključila u pružanje pomoći poplavljenom području, a obećana je pomoć i u narednim danima, kada Komisija završi evidentiranje nastalih šteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti