Inspekcijski nadzor u SRC Ajdinovići, uzeti uzorci hrane i vode

23.08.2019. 13:16 / Izvor: Akta.ba
Inspekcijski nadzor u SRC Ajdinovići, uzeti uzorci hrane i vode

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) angažirana je povodom prijave u vezi sa simptomima trovanja hranom.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) angažirana je povodom prijave u vezi sa simptomima trovanja hranom kod djece koja su boravila u Sportsko-rekreativnom centru (SRC) Ajdinovići.

"Dana 22. augusta u jutarnjim satima, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove zaprimila je zahtjev Policijske stanice Olovo za izlazak na lice mjesta, vezano za prijavu da su u J.U. Dom zdravlja Olovo dovezena djeca sa simptomima trovanja hranom, koja su boravila u SRC Ajdinovići, općina Olovo", saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

Odmah po zaprimljenoj prijavi, kantonalna sanitarna inspektorica je izašla na lice mjesta radi izvršenja inspekcijskog nadzora u navedenom objektu.

Kako se, nadalje, navodi, prilikom inspekcijskog nadzora na licu mjesta bili su prisutni policijski službenici PS Olovo i predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Po nalogu dežurnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva ZDK, za potrebe vještačenja uzeti su uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci (brisevi sa radnih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenika).

Kantonalna sanitarna inspekcija je poduzela zakonom propisane mjere, odnosno zabranila subjektu nadzora pripremu i usluživanje hrane i pića, upotrebu vode za pripremu hrane i pića iz dovoda u objektu, u kuhinji hotela i ostalim objektima gdje se priprema i uslužuje hrana i piće (grill i pizzeria), do dobijanja izvještaja o mikrobiološkom ispitivanju uzoraka iz laboratorija.

Dana 23. augusta inspekcijsku kontrolu u navedenom objektu, u okviru svoje nadležnosti će izvršiti i Kantonalna veterinarska inspekcija, navodi se u saopćenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti