Prekid plasmana govedine u Tursku otanjio izvoz mesa

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prekid plasmana govedine u Tursku otanjio izvoz mesa

Pokrivenost uvoza izvozom u mesnoj industriji BiH u drugom kvartalu ove godine pala je za oko 30 odsto.

02.09.2019. 07:43 Izvor: / Glas Srpske

Pokrivenost uvoza izvozom u mesnoj industriji BiH u drugom kvartalu ove godine pala je za oko 30 odsto, a lošem rezultatu najviše je doprinijela obustava plasmana goveđeg mesa u Tursku.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH pojašnjavaju da je u drugom kvartalu ove godine zabilježen pad izvoza goveđeg mesa za skoro 100 odsto.

"Tender koji je bio raspisan ove godine propao je jer je izlicitirana cijena niža za oko jedan evro u odnosu na prošlu godinu, što uopšte nije bilo stimulativno za domaće proizvođače. I dok je funkcionisao izvoz prema starom sporazumu, koji je predviđao izvoz oko 5.000 tona, bilo je dosta problema", rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić i dodao da je izvoz govedine u Tursku obustavljen prije nekoliko mjeseci.

Vasić ističe da će situacija ostati ovakva sve dok ne bude formiran Savjet ministara BiH.

"Ova godina je dobrim dijelom upropašćena i ostaje nam za nauk za iduću godinu da se sve mora drugačije uraditi prilikom raspisivanja tendera za izbor generalnog izvoznika mesa za Tursku iz BiH. Ne možemo potpisati nikakav sporazum dok ne bude formirana vlast na nivou BiH, jer je riječ o međudržavnom sporazumu - rekao je Vasić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe za “Glas Srpske” da su proizvođači upozoravali da bi mogli doći u ovakvu situaciju, ali da nadležni nisu imali sluha za to.

"Ne može se proizvodnja dovoditi u vezu samo sa jednim tržištem, tu nikakve sigurnosti nema za proizvođače. Iako smatram da bi prvenstveno trebalo urediti stanje na domaćem tržištu i omogućiti dobar plasman naših proizvoda u BiH, ako već težimo izvozu, trebalo je obezbijediti još bar jedno tržište da ne dolazimo u ovakve situacije", rekao je Marinković.

Dodao je da bi alternativno tržište za proizvođače iz Republike Srpske, po ugledu na Srbiju, mogla biti Rusija.

"Na našem terenu trenutno ima između 4.000 i 5.000 bikova spremnih za klanje, ali vlasnici čekaju jer nemaju gdje da plasiraju meso", rekao je Marinković i dodao da nadležni hitno moraju zaštiti domaću proizvodnju i spriječiti nekontrolisani uvoz.

BiH je lani u Tursku plasirala meso i druge klanične proizvode za jelo u Tursku u vrijednosti 40,1 milion maraka, dok je godinu ranije izvoz bio 47,4 miliona KM, a 2016. godine 49,6 miliona KM.

PODIJELI:

TAGOVI:

#meso

#Nemanja Vasić

#Turska

#izvoz

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti