Francuska spremna da ulaže u BiH i zemlje zapadnog Balkana

11.09.2019. 13:05 / Izvor: Akta.ba
Francuska spremna da ulaže u BiH i zemlje zapadnog Balkana

Prema riječima veleposlanika Roussona sličan sporazum već je potpisan sa Vladom Srbije dok su ostale zemlje regiona u pripremnoj fazi potpisivanja.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas veleposlanika Republike Francuske u BiH  Guillaume Roussona s kojim je razgovarao o mogućnostima ekonomske suradnje i potencijalnim investicijama.

Veleposlanik Rousson obavijestio je ministra Bevandu da su vlasti u Francuskoj usvojile strategiju za zapadni Balkan gdje važno mjesto zauzima suradnja s Bosnom i Hercegovinom i to u elektoenergetskom sektoru, izgradnji infrastrukture, ekološkim projektima, te javnom prijevozu.

Francuski veleposlanik uručio je ministru Bevandi nacrt sporazuma koji bi regulirao suradnju putem Francuske razvojne banke (AFD) koja raspolaže sa 10 milijardi eura i čije je regionalno sjedište u Beogradu odakle pokriva sve zemlje zapadnog Balkana. 

Prema riječima veleposlanika Roussona sličan sporazum već je potpisan sa Vladom Srbije dok su ostale zemlje regiona u pripremnoj fazi potpisivanja te je naglasio da je prije nekoliko mjeseci ovaj nacrt sporazuma dostavljen ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnatku, a potom i ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću.

Ministar Bevanda ocijenio je da treba ozbiljno razmotriti ovakve projekte jer je to vrlo perspektivan i bitan vid suradnje između dvije zemlje koji može da unaprijedi ekonomske odnose i doprinese rastu stranih investicija u BiH, ali i da unaprijedi regionalnu suradnju.

Sugovornici su iskoristili današnji sastanak da razmijene mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u BiH te je ocijenjeno da je nužno što prije formirati vlast jer je to način da se ubrzaju reforme i da se snažnije krene u proces europskih integracija. 

Ministar Bevanda naglasio je da Ministarstvo financija i trezora BiH redovito ispunjava svoje obveze iako je na snazi privremeno financiranje jer proračun za ovu godinu nije usvojen u Paralamentarnoj skupštini BiH, a već je u pripremi proračun za 2020. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti