Čelnici HVI-a u posjeti laboratorijama INZ-a

12.09.2019. 13:30 / Izvor: Akta.ba
Čelnici HVI-a u posjeti laboratorijama INZ-a

Tokom boravka delegacije HVI-a naznačani su mogući pravci dalje i značajnije saradnje dvije institucije na polju zaštite zdravlja kroz koncept "One health".

Prvi čovjek Hrvatskog veterinarskog instituta prof. dr. Boris Habrun i njegovi saradnici dr. Gordan Kompes i dr. Silvio Špičić posjetili su prostore Službe za epizootiologiju i Službe za mikrobiologiju hrane, odnosno laboratorijske kapacitete Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) na lokalitetima u Sarajevskoj ulici i u kampusu Instituta "Kemal Kapetanović" uokviru UNZE.

Tim HVI-a boravi u Zenici na poziv uprave INZ-a, a prvog dana posjete održali su vrlo uspješan naučni skup na teme "Problema antimikrobne bakterijske rezistencije", te "Bruceloze". Stručnom skupu kojeg su zajedno organizovali HVI i INZ prisustvovalo je više od stotinu učesnika iz cijele BiH, od državnih, entitetskih, kantonalnih institucija iz oblasti zdravlje i veterinarstva, do predstavnika bh. kompanija i medija.

"Iako odranije upoznati sa bosanskim gostoprimstvom i susretljivošću, posebno smo zatečeni organizacijom našeg boravka ovdje,  te kako smo počašćeni sjajnom organizacijom domaćina iz zeničkog Instituta, kada je u pitanju jučer održan skup. Što se tiče viđenog u laboratorijama, u značajnom obimu opremljenost, te principi i stručnost timova na obje lokacije su na nivou onog što traže standardi EU", istakao je između ostalog prof. dr. Habrun.

Direktor INZ-a dr. Senad Huseinagić je naglasio da kolege i stručni tim HVI-a godinama pružaju podršku u unaprijeđenju rada i edukaciji, te da je ovo bila prilika da se, kroz stručni skup, dodatno širem auditorijumu u Bih, prenesu znanja i informacije kojima raspolažu čelni ljudi vodeće veterinarske institucije u Hrvatskoj, članici Evropske Unije.

Tokom boravka delegacije HVI-a naznačani su mogući pravci dalje i značajnije saradnje dvije institucije na polju zaštite zdravlja kroz koncept "One health" ("Jedno zdravlje"), koji podrazumjeva jedinstveni i zajednički pristup brizi o zdravlju biljki, životinja i ljudi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti