U Nemili održan Okrugli stol o značaju pčela za ljudsku zajednicu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Nemili održan Okrugli stol o značaju pčela za ljudsku zajednicu

Učesnici su istakli potrebu intenzivnijeg angažmana pčelara na zaštiti ove grane stočarstva i poljoprivrede, te korištenju mogućnosti i opremljenosti, kao i stručnosti domaćih kadrova.

13.09.2019. 10:00 Izvor: / Akta.ba

Udruženje „Pčela Nemila“ iz ove zeničke mjesne zajednice, organizuje niz aktivnosti uokviru „Sajma poljoprivrede“, koji će biti održan predstojećeg vikenda. Kako je istakao predsjednik udruženja Zejnir Halilović, na platou u centru Nemile, očekuje se učešće većeg broj poljoprivrednih proizvođača iz mjesnih zajednica Nemilskog sliva. 

U okviru ovog Sajma, Udruženje je u četvrtak uvečer u Sali Društvenog doma u Nemili organizovalo Okrugli stol na temu značaja pčela za ljudsku zajednicu. Više od tri sata stručnjaci iz ove oblasti razgovarali su sa pčelarima.

Gosti – učesnici Okruglog stola su bili predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica, rukovoditelj Zavoda za veterinarstvo dr.vet. Muhamed Gladan, magistrica biologije Aida Fajković Šanjta-Reis,  te magistar prehrambenih tehnologija i menadžer za kvalitet INZ-a Benjamin Čaušević.

Osim tima INZ-a, pozivu organizatora odazvali su se doc.dr. Behija Dukić, vanredni profesor sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te Edis Klepo, predstavnik Gradske uprave.   Na skupu su učestvovali, osim pčelara sa područja  Zenice i pčelari iz Žepča i Tešnja.

Razgovarano je o problemima sa kojima se suočavaju pčelari, normativima i propisima koje pred naše proizvođače postavlja EU i domaće zakonodavstvo, mogućnostima i nedovoljnom korištenju domaćih laboratorijskih kapaciteta za ispitivanje bolesti pčela i samog kvaliteta meda.

Profesorica Dukić istakla je da u BiH postoji nekoliko certificiranih laboratorija, te da je jedna od njih upravo u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, te pozvala pčelare da svoje pčele i pčelinje proizvode zaštite, a proizvodnju unaprijede tako što će zatražiti stručnu pomoć i asistenciju na ovom planu.

Učesnici su istakli potrebu intenzivnijeg angažmana pčelara na zaštiti ove grane stočarstva i poljoprivrede, te korištenju mogućnosti i opremljenosti, kao i stručnosti domaćih kadrova.

PODIJELI:

TAGOVI:

#pčelari

#Nemila

#okrugli stol

#INZ

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti