U Nemili održan Okrugli stol o značaju pčela za ljudsku zajednicu

13.09.2019. 10:00 / Izvor: Akta.ba
U Nemili održan Okrugli stol o značaju pčela za ljudsku zajednicu

Učesnici su istakli potrebu intenzivnijeg angažmana pčelara na zaštiti ove grane stočarstva i poljoprivrede, te korištenju mogućnosti i opremljenosti, kao i stručnosti domaćih kadrova.

Udruženje „Pčela Nemila“ iz ove zeničke mjesne zajednice, organizuje niz aktivnosti uokviru „Sajma poljoprivrede“, koji će biti održan predstojećeg vikenda. Kako je istakao predsjednik udruženja Zejnir Halilović, na platou u centru Nemile, očekuje se učešće većeg broj poljoprivrednih proizvođača iz mjesnih zajednica Nemilskog sliva. 

U okviru ovog Sajma, Udruženje je u četvrtak uvečer u Sali Društvenog doma u Nemili organizovalo Okrugli stol na temu značaja pčela za ljudsku zajednicu. Više od tri sata stručnjaci iz ove oblasti razgovarali su sa pčelarima.

Gosti – učesnici Okruglog stola su bili predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica, rukovoditelj Zavoda za veterinarstvo dr.vet. Muhamed Gladan, magistrica biologije Aida Fajković Šanjta-Reis,  te magistar prehrambenih tehnologija i menadžer za kvalitet INZ-a Benjamin Čaušević.

Osim tima INZ-a, pozivu organizatora odazvali su se doc.dr. Behija Dukić, vanredni profesor sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te Edis Klepo, predstavnik Gradske uprave.   Na skupu su učestvovali, osim pčelara sa područja  Zenice i pčelari iz Žepča i Tešnja.

Razgovarano je o problemima sa kojima se suočavaju pčelari, normativima i propisima koje pred naše proizvođače postavlja EU i domaće zakonodavstvo, mogućnostima i nedovoljnom korištenju domaćih laboratorijskih kapaciteta za ispitivanje bolesti pčela i samog kvaliteta meda.

Profesorica Dukić istakla je da u BiH postoji nekoliko certificiranih laboratorija, te da je jedna od njih upravo u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, te pozvala pčelare da svoje pčele i pčelinje proizvode zaštite, a proizvodnju unaprijede tako što će zatražiti stručnu pomoć i asistenciju na ovom planu.

Učesnici su istakli potrebu intenzivnijeg angažmana pčelara na zaštiti ove grane stočarstva i poljoprivrede, te korištenju mogućnosti i opremljenosti, kao i stručnosti domaćih kadrova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti