MIS Tekstil: Modna linija iz Gračanice snabdijeva veliki broj domaćih kompanija

23.09.2019. 12:24 / Izvor: Akta.ba
MIS Tekstil: Modna linija iz Gračanice snabdijeva veliki broj domaćih kompanija
OTVORI GALERIJU

Cilj im je bio ponuditi nešto drugačije, nesvakidašnje, a ujedno prilagođeno za sve prilike.

Svaka žena u nekom periodu svog života poželi da sebi nešto sašije ili da nešto prekroji, suzi, skrati...U tim željama Sabina Đulić, vlasnica obrta MIS Tekstil Gračanica, otišla je korak dalje i okupila tim ljudi s kojima realizuje sve svoje ideje.

U septembru 2017. godine osniva obrt MIS Tekstil, a bave se proizvodnjom radne i modne odjeće.

Cilj im je bio ponuditi nešto drugačije, nesvakidašnje, a ujedno prilagođeno za sve prilike. Njihovi modeli su asimetrični i iz više krojnih dijelova koji daju taj nesvakidašnji stil, čiji dizanjn potpisuje Dino Hadžiavdić.

U trenutku osnivanja obrt je imao pet radnika, dok danas zapošljava 13 radnika sa daljom tendencijom rasta.

U razgovoru za naš portal Đulić ističe da je dvije godine nakon osnivanja obrta, zadovoljna postignutim rezultatima koje su ostvarili.

"S obzirom na specifičnost branše i činjenice da se radi o niskoakumulativnoj djelatnosti rezultati su zadovoljavajući. Svjesna sam da smo još uvijek u fazi razvoja i pred nama je dug put do konačnog cilja", navodi ona. 

Inače, svoju modnu liniju plasiraju na domaćem tržištu kroz direktnu i internet prodaju.

"Prodaju radimo isključivo kroz domaće butike i internetsku prodaju, dok uporedo sa modnim imamo proizvodnju HTZ opreme kojom snadbijevamo veći broj domaćih kompanija", kaže nam Đulić.

Kao i većina privrednih subjekata u BiH, dodaje da, postoji veliki broj problema sa kojima se obrtnici svakodnevno susreću.

"Ovdje bih istakla nemogućnost uvoza odnosno izvoza što direktno utiče na finansijsku konkurentnost obrtničke proizvodnje. Kao aktivni član Obrtničke komore TK radim na prilagodbi zakonske regulative potrebama obrtnika", ističe ona.

Prema njenim riječima, svaka pomoć državnih institucija je dobrodošla, pogotovu za mlade firme i one koje tek startaju. 

"Danas postoje kvalitetni programi podrške poslovnim subjektima koji olakšavaju poslovanje. Moja firma redovno aplicira na konkurse Federalnog zavoda za zapošljavanje kroz programe sufinansiranja zapošljavanja. Također smo dobili kratkoročnu pomoć od strane lokalnih vlasti za povećanje broja zaposlenih kao i pomoć od strane nekih nevladinih organizacija koje se bave problematikom zapošljavanja ili prekvalifikacije radne snageOvom prilikom se želim zahvaliti svima koji su pomogli i još pomažu privredu u BiH, ali ipak moram naglasiti da bez ličnih osnovnih i obrtnih sredstava nije moguće pokrenuti uspješan posao", naglašava.

Govoreći o planovima za naredni period, Đulić kaže su fokusirani na što veći plasman proizvoda, te da im je jedan od prioritetnih ciljeva otvaranje prvog prodajnog mjesta.

"Naš dugoročni cilj je da stvorimo stabilnu i uspješnu firmu koja će biti visoko konkurentna na tržištu. To će sigurno zahtijevati povećanje proizvodnje, nova ulaganja kao i nova zaposlenja. Iz tog razloga smo pokrenuli proizvodnju visoko kvalitetnih radnih odijela kako bi proširili ponudu naše kuće i povećali obim poslovanja", zaključuje ona.

Najuspješnica poduzetnika TK

Sabina Đulić, vlasnica MIS tekstil Gračanica, dobitnica je ovogodišnjeg priznanja "Kristal soli" za najuspješniju poduzetnicu TK. 

Kako kaže, ovo priznanje je joj velika čast i motivacija za dalji rad.

"Dobiti ovakvo priznanje, za relativno kratak period od kako firma postoji, za mene znači da je sav moj uloženi trud prepoznat i zapažen. Isto tako će mi poslužiti kao dodatna motivacija u budućem poslovanju",ističe ona za Akta.ba.

Inače, Đulić obnaša i funkciju potpredsjednice Skupštine Obrtničke komore TK gdje nastoji promovisati ideju ženskog poduzetništva i većeg angažmana žena u privredi Bosne i Hercegovine.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti