cargo-partner slavi otvaranje iLogističkog centra u blizini aerodroma Ljubljana

26.09.2019. 14:31 / Izvor: Akta.ba
cargo-partner slavi otvaranje iLogističkog centra u blizini aerodroma Ljubljana

U četvrtak 12. septembra, uz prisustvo više od 300 zvanica, cargo-partner je proslavio otvaranje iLogističkog centra Ljubljana.

Nakon faze izgradnje koja je trajala jedanaest mjeseci, cargo-partner je uz svečanu večeru proslavio otvaranje novog iLogističkog centra u blizini aerodroma Ljubljana. Novi Centar je najveći logistički kompleks cargo-partner grupacije.

U četvrtak 12. septembra, uz prisustvo više od 300 zvanica, cargo-partner je proslavio otvaranje iLogističkog centra Ljubljana smještenog u neposrednoj blizini aerodroma. Centar je započeo s radom u Augustu te je otvorenje prilika da se izrazi zahvalnost odgovornom projektnom timu, kao i ključnim kupcima i partnerima u regiji te zajedno s njima proslavi uspjeh.

Večer je započela kratkim uvodnim obraćanjem generalnog direktora cargo-partnera Krauter Stefana i generalnog direktora kompanije u Sloveniji Kastelić Viktora. Prisutnima su se obratili i Sigrid Berka, ambasador austrijskog veleposlanstva u Sloveniji, kao i Alenka Bratušek, potpredsjednica vlade. Nakon toga, Kastelić je pozvao projektni tim iLogističkog centra na pozornicu kako bi im se zahvalio za uspješnu izgradnju i implementaciju projekta. Slijedila je svečana večera koju je pratio ekstravagantni light show, muzika uživo u izvedbi a cappella jazz benda „Perpetuum Jazzile“, kao i neobičan plesni show, kojeg je vodio poznati slovenski koreograf Miha Krušič.

Viktor Kastelić, generalni direktor cargo-partnera u Sloveniji, objasnio je svoje motive koji stoje iza investicije od 28 miliona eura: "Naš cilj je bio iskoristiti ovo važno strateško čvorište u srcu Europe te izgraditi logistički kompleks koji će pod jednim krovom objediniti sjedište i druge urede u Ljubljani. U ovaj projekat smo uložili mnogo ljubavi jer želimo ponuditi najbolje radne uslove, biti izvrstan poslodavac za naše uposlene i biti najbolji partner za naše kupce!”

Stefan Krauter, izvršni direktor cargo-partnera, izrazio je zadovoljstvo zbog pravovremenog završetka projekta i sve značajnijeg rasta kompanije u Sloveniji: "Svojim povoljnim geostrateškim položajem Slovenija je prirodna veza između srednje i jugoistočne Europe. Pored toga, luke Koper i Trst pružaju važnu spojnu tačku Azije i Sredozemlja. Ova velika investicija dodatno će učvrstiti našu snažnu mrežu i dugogodišnju stručnost u Srednjoj i Istočnoj Europi i pružit će idealnu osnovu za naš kontinuirani rast. "

Sigrid Berka, austrijski ambasador u Sloveniji, naglasio je važnost ove investicije za razvoj regije i pohvalio cargo-partner za prepoznavanje značaja Slovenije kao uspješnog europskog logističkog središta, kao i za stvaranje modernih i atraktivnih radnih mjesta.

Projekat izgradnje osmišljen je u saradnji s arhitektom Ržišnikom Perc i koji je,  uprkos složenosti i veličini zgrade, završen u roku od jedanaest mjeseci. Tokom Augusta 2019. godine sve kancelarije i skladišne jedinice izmještene su u nove prostorije, dok je Koperski ured cargo-partnera ostao u Serminu.

O skladištu

S ukupnom površinom od 25 000 m², iLogistički centar Ljubljana jedan je od najvećih skladišnih kompleksa u zemlji. Skladište ima 44 utovarna mjesta za teretna vozila, te kapacitet od preko 20.000 paletnih mjesta. U sklopu objekta je i površina od 6000 m² za skladištenje manjih dijelova kao i prostor od 5 000 m² za cross dock i block skladištenje. U budućim fazama izgradnje moguće je, pored sadašnje zgrade, izgraditi dodatnu skladišnu zgradu površine 8 000 m².

Centar omogućava skladištenje u temperaturnim uslovima i ispunjava zahtjeve za skladištenje i rukovanje najzahtjevnijom robom, poput lijekova i medicinskih proizvoda, automobilskih i visokotehnoloških roba. Hodnici sa visokim nosačima sadrže kombinaciju indukcijskih nosača s uskim hodnikom i standardnih regala sa širokim hodnikom. Skladište je  izgrađeno u skladu s TAPA standardom te ima strogu kontrolu pristupa.

Na temelju dugogodišnjeg iskustva i najsavremenije opreme, kompanija pruža niz logističkih usluga u novom centru, uključujući kratkoročno i dugoročno skladištenje, preuzimanje i pakiranje(pick&pack), označavanje, cross-docking, konsolidaciju, višekanalnu distribuciju itd.

O poslovnoj zgradi

Poslovna zgrada pruža 4 000 m² poslovnog prostora na četiri sprata u energetski učinkovitoj konstrukciji s integrisanom pametnom tehnologijom. Kancelarije cargo-partnera nalaze se na trećem I četvrtom spratu, dok je drugi sprat dostupan vanjskim zakupcima koji žele iskoristiti povoljnu lokaciju i moderan objekat. U prizemlju se nalaze recepcija, zajedničke prostorije za sastanke, kancelarijski prostori za zakupce, kao i prostor za rekreaciju za cargo-partner uposlenike.

Viktor Kastelic, generalni direktor cargo-partnera u Sloveniji, o reakciji zaposlenih na novi centar: „Otvorenim i modernim dizajnom naše kancelarijsko okruženje nudi različita neformalna područja za okupljanje zaposlenih gdje se može razviti spontana saradnja. Uz to, kafeterija, terasa i balkoni pružaju prostore za opuštanje i kreativnu komunikaciju. Naše osoblje je sa velikim entuzijazmom dočekalo novo radno okruženje, što me posebno raduje."

Kao i skladište, poslovni prostori dizajnirani su tako da slijede najnovije trendove. Atraktivne kancelarije, velike staklene površine i terasa pružaju zadivljujući pogled na Kamniško-savinjske Alpe s jedne i aerodrom s druge strane. Zeleni zid u predvorju je još jedna posebnost. Pored mnogih dinamičnih kutaka za opuštanje i druženje, kao i velike moderne kuhinje sa trpezarijom za 50 ljudi, tu je i teretana za uposlenike cargo-partnera. Zgrada je opremljena automatiziranom kontrolom osvjetljenja, klima uređajima kao i kontroliranim pristupom unutrašnjim prostorima. Takodjer, ispred poslovne zgrade postoje stanice za punjenje električnih automobila.

Strateško širenje svjetskih logističkih kapaciteta

Cargo-partner je prisutan u Sloveniji od 1996. godine i trenutno broji preko 100 uposlenih. Izgradnjom iLogističkog centra Ljubljana u prvoj fazi stvoreno je 30 novih radnih mjesta te pružen značajan doprinos ekonomskom razvoju regije. U 2018. godini SPIRIT Slovenija je nagradio ovaj doprinos priznanjem Invest Slovenia FDI u kategoriji „Logistički centar / čvorište“.

Posljednjih godina, cargo-partner grupacija značajno ulaže u proširenje svojih logističkih kapaciteta. Pored projekta u blizini aerodroma Ljubljana, najnovija ulaganja uključuju nove iLogističke centre u Sofiji, Beču i Pragu, kao i kontinuirano širenje iLogističkog centra u Dunajskoj Stredi, Slovačka.

O cargo-partner-u:

cargo-partner je privatna info-logistička kompanija koji nudi sveobuhvatan portofolij rješenja za avionski, pomorski i cestovni prijevoz robe te skladišnu logistiku. Sa više od trećine vijeka iskustva u informacionim tehnologijama i optimizaciji lanca snabdjevanja, kompanija dizajnira usluge po mjeri za širok raspon industrija kako bi stvorila konkurentne prednosti za svoje klijente širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je u 2018. godini ostvario promet od 735 miliona EUR, zapošljavajući 3000 radnika širom svijeta. U 2018. godini cargo-partner grupacija je proslavila svoju 35.godišnjicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti