Osiguravajuća društva traže standardizaciju javnih nabavki

27.09.2019. 16:16 / Izvor: Akta.ba
Osiguravajuća društva traže standardizaciju javnih nabavki
OTVORI GALERIJU

Panel diskusijom posvećenoj javnim nabavkama koja je od velikog značaja za osiguravajuća društva u našoj zemlji danas je u Sarajevu završena dvodnevna konferencija Dani osiguranja u BiH.

Panel diskusijom posvećenoj javnim nabavkama koja je od velikog značaja za osiguravajuća društva u našoj zemlji danas je u Sarajevu završena dvodnevna konferencija Dani osiguranja u BiH.

Fikret Plevljak iz Sarajevo Osiguranja ovom prilikom je rekao kako je problem javnih nabavki u sekoru osiguranja identičan svim ostalim sektorima, a  zakoni koji se donose često budu doneseni pukim prepisivanjem direktiva Evropske unije, a ne sa njihovim usklađivanjem domaćim specifičnostima.

„Tako imamo situaciju da se se umjesto društvene koristi prave društvene štete. Mi kao građani ove zemlje moramo tu situaciju mijenjati nabolje i bolje izući iz direktiva", kazao je Plevljak, naglašvajući kako svaka direktiva koja se donese ima razloge donošenja.

Mišljenja je da ljudi koji rade u radnim grupama i koji pišu zakone ne pročitaju sve dijelove, nego samo prepišu neke članove. Stoga smatra da osiguravajuća društva više ne mogu biti zarobljenici loših zakona u državi.

„Pokrenuli smo i nove aktivnosti kojima želimo pomoći zakonodavcima i predlagačima. Obratit ćemo se i direktno zastupnicima u Parlamentu koji usvajaju zakone i objasniti im naše viđenje. Mi nećemo odustati,  jer naš proces približivanja EU podrazumijeva da ćemo se salno morati suočavati sa zakonodavstvom", pojasnio je Plevljak.

Osvrćući se na današnje tržište osiguranja kazao je kako su zahtjevi ugovornih strana sa stručne strane ponekad nerealni, stoga su zatražili standardizaciju tendera javnih nabavki za usluge osiguranja po vrsti osiguranja, obliku i unapređenju znanja ugovornih organa u oblasti osiguranja.

Podcrtali su kako osiguranje nije visoko standardizovan proizvod kao što je meso, mlijeko ili hjeb, ono je visoko individualiziran proizvod koji se kroji prema svakom kupcu.

Naglasili su kako je osnovna zadaća osiguranja da kroz ubrane premije stvore fondove koji će biti dovoljni za isplatu štete, napominjući da je u BiH 18 grupa osiguranja u neživotnim, 98 podgrupa i više proizvoda u svakoj podgrupi. 

Željko Rička, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici i ovlašteni predavač javnih nabavki je kazao kako ohrabruje informacija da u novom tekstu zakonu o javnim nabavkama  ne bi više trebao biti kriterij najniža cijena, biće samo ekonomski najniža ponuda. Također, trebale bi biti uvedene i elektronske nabavke, te se ljudski faktor skoro sklanja od nabavki.

Panel i konferencija završeni su završnim riječima generalnog sekretara Udruženja društava za osiguranje u FBiH Ermina Čengića.

Rekao je da u vremenima kada su prirodne nepogode skoro pa redovna pojava, nestabilno tržište rada, izazovi u sektoru zdravstva, osiguranje lica i imovine primarna su obaveza svakog građana i građanke.

„Veliki odziv kolega iz regije, te predstavljanje najnovijih trendova iz struke osiguranja pokazatelj su uspjeha prve konferencije, te odličan temelj za nastavak rada na poboljšanju  usluga osiguranja i pozicije osiguranika u našoj zemlji i regiji", izjavio Čengić.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti