Održana vježba "Nesreća zrakoplova u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo"

07.10.2019. 13:49 / Izvor: Akta.ba

Simulirana je nesreća pada zrakoplova ATR 72 sa 30 putnika i članova posade kompanije Red Wing koji je letio na relaciji Ancona-Sarajevo

Na Međunarodnom aerodrom Sarajevo  je u saradnji s interventnim službama i ustanovama lokalne zajednice održana vježba “Nesreća zrakoplova u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo“ (RED WING 8).

Simulirana je nesreća pada zrakoplova ATR 72 sa 30 putnika i članova posade kompanije Red Wing koji je letio na relaciji Ancona-Sarajevo

U nesreći je bilo šest mrtvih, šest  teško ozlijeđenih, deset lakše ozlijeđenih i 8 neozlijeđenih putnika.

Uslijedile su akcije gašenja požara, spašavanja, evakuacije, te trijaža unesrećenih od strane aerodromskih službi i Hitne pomoći.

Simulacija nesreće i cjelokupne vježbe je imala za cilj provjeru sposobnosti osoblja i operativnosti važećeg plana za vanredne situacije te organa i službi MAS uz podršku Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Granične policije BiH i  MUP-a Kantona Sarajevo.

Komitet sigurnosti MAS koji je vršio monitoring vježbe istu je ocijenio uspješnom, a spremnost i uvježbanost sudionka se pokazala na zavidnoj razini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti