Privreda ispašta zbog neformiranja vlasti

08.10.2019. 08:29 / Izvor: Nezavisne novine
Privreda ispašta zbog neformiranja vlasti

I dok privrednici apeluju na političare da se vlast formira, predstavnici političkih partija i dalje različito gledaju na ovaj problem.

I dok se stranke koje su voljom građana BiH prije godinu dana dobile najviše glasova međusobno optužuju ko je kriv za neformiranje vlasti na nivou BiH i FBiH, privreda, kako ističu njeni predstavnici, ispašta i trpi posljedice zbog toga.

Podsjećamo, prekjuče je bila godina dana od kada su održani posljednji opšti izbori i nakon toga silni pregovori i dogovori u vezi sa formiranjem vlasti završili su neslavno. Zbog toga veliki broj sporazuma i ugovora čeka potpis i ratifikaciju u parlamentu BiH, nema ni budžeta institucija BiH za ovu godinu (na snazi privremeno finansiranje), investicije od dvije milijarde KM su na čekanju, nema novaca od MMF-a, BiH je jedina članica bez delegacije u Vijeću Evrope, a i u zastoju smo sa EU integracijama. Formiranje vlasti na nivou BiH zapelo je u vezi sa izborom mandatara za sastav Vijeće ministara, jer Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i njegov bošnjački kolega Šefik Džaferović uslovljavaju imenovanje kandidata (Zoran Tegeltija, bivši ministara finansija RS) slanjem ANP-a u Brisel, dok Milorad Dodik, srpski član, ne želi da pristane na to. Nedavno je i Dodik rekao da će usloviti formiranje vlasti time da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH.

Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže za "Nezavisne" da je privredni i poslovni sektor taj koji najviše trpi zbog neimplementacije izbornih rezultata i zbog toga što ne funkcioniše Parlamentarna skupština BiH. Ističe da veliki broj ugovora i ratifikacija sporazuma čeka na potpis, a da parlament BiH blokira dvije milijarde KM koje bi omogućile da privrednici u BiH budu konkurentni i idu za kolegama u susjedstvu.

"Zbog zastoja u formiranju vlasti na čekanju su i mnoga radna mjesta, a tužno je i neshvatljivo to što se politika stavlja ispred privrede i ekonomije", kaže Vasić.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, ističe da, s obzirom na to da su mnoga zakonska rješenja i provedbeni propisi, a koji se tiču privrede, na nivou BiH, neformiranje vlasti stvara određene probleme.

"Vlast u RS je formirana, ali u FBiH nije, tako da je i to dodatni problem u usaglašavanju propisa na nivou entiteta. Osim toga, sama politička situacija čini prostor BiH manje poželjnom destinacijom za investicije", ističe Blagojević za "Nezavisne".

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, za "Nezavisne" ističe da postoje osobe pri ministarstvima koje su zadužene za rad sa predstavnicima privrednih udruženja, ali i firmi, te da tu ne bi trebalo da ima uticaj to što još nema nove vlasti.

"Vlast postoji, međutim, najveći problem je što sistem nije uređen, što ne postoje prostorni planovi i što za sve treba da sjedne parlament i donese odluke. Tako da vrlo često politika negativno utiče na privredni razvoj. Potrebno je donijeti zakone koji će na najbolji način urediti ovu oblast i omogućiti privrednicima da rade mimo političkih dešavanja. Problem jeste to što u parlamentu BiH stoji niz sporazuma koji bi otkočili važne projekte u BiH", ističe on.

I dok privrednici apeluju na političare da se vlast formira, predstavnici političkih partija i dalje različito gledaju na ovaj problem.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, kazao je da je na političkoj sceni BiH vidljivo da se želi ignorisati izborna volja građana.

"Vrhunac političkog uspjeha je to što je RS pokazala da može da funkcioniše i bez formiranja vlasti na nivou BiH", istakao je on.

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije, istakao je da u zastoju formiranja vlasti u BiH, prije svega Vijeća ministara, učestvuju, ne samo neki ljudi iz političkih stranaka u BiH i RS, nego i predstavnici međunarodne zajednice koji snose najveću odgovornost za zastoj.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu BiH, kazao je "Nezavisnim" da stalna tijela (komisije) nisu konstituisana zbog SNSD-a, koji ne želi dostaviti imena za komisije, te da su u tom parlamentu blokirani finansijski sporazumi vrijednosti oko dvije milijarde KM, a tiču se cestovne izgradnje i komunalne privrede.

Nenad Stevandić, predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH, rekao je da RS hoće da sarađuje na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

"Naše je da dokažemo da nismo krivi, ni za krizu ni za neformiranje vlasti na nivou BiH, te da je RS sačuvana u kondiciji i da može da donosi odluke u vlastitim kapacitetima", kazao je Stevandić.

Mirko Šarović, lider SDS-a, rekao je da je gotovo neizvodivo da bude postignut kompromis da se formira vlast na nivou BiH.

"Ova 'godišnjica' nije jedina kada je u pitanju neformiranje vlasti u BiH. Špirićeva era je bila još duža. Ne bih se iznenadio još nekom jubilarnom datumu, jer je skoro pa neizvodivo da ovi pregovarači postignu neki kompromis", rekao je lider SDS-a.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao da je neophodno da se prihvati odgovornost i da sve institucije rade, uključujući Predsjedništvo BiH, Parlamentarnu skupštinu i Savjet ministara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti