Odbor podržao prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak

09.10.2019. 07:45 / Izvor: Fena
Odbor podržao prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak

Radi se o dva važna, reformska zakona u čije prijedloge su ugrađeni amandmani koje je utvrdila Vlada Federacije BiH.

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu podržao je prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak i uputio ih u daljnju parlamentarnu proceduru.  

Radi se o dva važna, reformska zakona u čije prijedloge su ugrađeni amandmani koje je utvrdila Vlada Federacije BiH. Naglašeno je da ova zakonska rješenja imaju neutralan efekat na vanbudžetske fondove, te da stvaraju osnovu za bolje poslovno okruženje. Poslanici Predstavničkog doma trebali bi ih razmatrati na sjednici koja je zakazana za sutra.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Husein Rošić izjavio je da je pravi trenutak da razmatraju ove zakone zbog ukupnog ambijenta koji je u BiH, ali i van granica BiH s obzirom da na ukupan finansijski efekat poslovanja utiču i vanjski faktori koji nam, kako je kazao, na nažalost, u zadnje vrijeme ne idu na ruku. Prema njegovim riječima, ovi zakoni su već tri godine u proceduri, više subjekata je učestvovalo u njihovoj izradi, a na ranijem sastanku premijeri svih kantona podržali su njihovo donošenje.

Kada se ova dva zakona zajednički posmatraju, suština je da se proširuje poreska osnova, ali se smanjuje zbirna stopa doprinosa. Radi se o proširenju poreske osnove za naknade koje nemaju karakter plate i koje kao takve dosad nisu bile oporezive (topli obrok, prijevoz, regres).

"Ono što je bitno jeste da ukupni odbitak, odnosno neoporezivi dio plata iznosi do 800 KM. Dakle, ukoliko plata iznosi 850 KM, a pošto je do 800 KM nulta stopa poreza, samo bi se oporezivalo 50 KM.  Smanjuje se zbirna stopa doprinosa sa sadašnjih 41,5 sa bruto iznosa na 32,5 posto i u tom dijelu neće biti ugrožen niti jedan vanbudžetski fond, dakle niti PIO, niti zdravstvenog osiguranja", istakao je Rošić, te podsjetio da bi Federalni zavod PIO od 1. januara 2020. godine trebao preći na finansijsko poslovanje putem Jedinstvenog računa trezora FBiH.

Sve simulacije koje su rađene po različitim osnovama, kako je istakao, pokazuju pozitivne efekte, tako da dostignuti nivo sigurnosti i redovnosti isplata penzija neće biti ugrožen. Kada je riječ o zdravstvu, kako je naveo Rošić, u tom segmentu se očekuje porast prihoda čime bi se stvorile predpostavke da se i tu učine dodatne reforme.   

Član ovog odbora Suad Kaknjo naglasio je socijalni aspekt ovog seta zakona, te njihovu važnost za podsticaj privredi.

Član Odbora Nijaz Helez kazao je da ovi zakoni trebaju da idu u proceduru.

"Međutim, suštinski ono što treba da riješe, ne vidim da će njima biti riješeno. Najviše se bojim za status radnika koji imaju najniže plate, kako će oni biti prepoznati ovim zakonom. Mislim da su ti zakoni trebali ići više na ruku radnika koji imaju manje plate", dodao je Helez.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti