Ozvaničen početak radova na izgradnji međudržavnog mosta u Gradišci

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ozvaničen početak radova na izgradnji međudržavnog mosta u Gradišci

Most će biti dužine 426 metara, širine 22,60 metara sa 4 kolničke trake, po dvije za vožnju u oba smjera.

11.10.2019. 17:06 / Izvor: Akta.ba

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić, u prisustvu ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića, predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera, europske povjerenice za mobilnost i promet Violete Bulc te člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, nazočio je zvaničnom obilježavanju početka radova na izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save između BiH i Hrvatske.

„Posebna pozornost se u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH pridaje regionalnom povezivanju u oblasti prometa i prometne infrastrukture, a jedan od takvih projekata je i međudržavni most preko rijeke Save kod Gradiške između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Vjerujemo da će ovaj projekt doprinijeti budućem unapređenju dobrosusjedskih odnosa između dvije prijateljske zemlje i trajno riješiti problem prelaska preko granice ljudi i tereta, posebice ovdje u Gradišci“, rekao je zamjenik ministra Dalipagić.

Zamjenik Dalipagić je dodao da mi u Bosni i Hercegovini cijenimo da će završetak gradnje mosta imati veliku važnost na razvoj koridora E661 Balaton u Mađarskoj - Virovitica - Okučani - Banja Luka – Split, te je posebnu zahvalnost izrazio Europskoj uniji i europskoj povjerenici za promet Violeti Bulc, kojoj je uručio poklon zahvale za pomoć koju je u cijelom svome mandatu pružala Bosni i Hercegovini i Ministarstvu komunikacija i prometa BiH u oblasti prometa i prometne infrastrukture.

„Europska unija je u 2015. godini osigurala bespovratna grant sredstva Bosni i Hercegovini u iznosu od 6,8 milijuna eura i tako financirala dio projekta u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Ostatak sredstava osigurala je Bosna i Hercegovina iz vlastitih izvora“, istaknuo je zamjenik Dalipagić.

„Drago mi je da nastavljamo uspješnu suradnju s Bosnom i Hercegovinom i da nakon mosta kod Svilaja započinjemo gradnju još jednog mosta, podjednako važnog za obje zemlje. Osim toga, izuzetno mi je drago da je i Europska komisija prepoznala važnost ovog projekta, budući da ovaj koridor ima i europski značaj, o čemu govori i današnji dolazak povjerenice EK za promet“, rekao je ministar Butković.

Most će biti dužine 426 metara, širine 22,60 metara sa 4 kolničke trake, po dvije za vožnju u oba smjera. Ugovorena vrijednost radova za izgradnju mosta je 19.540.997 eura bez PDV-a. Radove će izvoditi konzorcij gospodarskih subjekata Integral inženjering Laktaši, Đuro Đaković montaža Slavonski Brod i Zagreb montaža iz Zagreba. Nadzor nad građenjem vršit će konzorcij poduzeća Joint venture KREBS+KIEFER iz Njemačke i institut IGH iz Hrvatske.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti