HIFA ulazi u novi biznis: Kupili četvrtinu konjičkog Igmana

14.10.2019. 12:42 / Izvor: Akta.ba
HIFA ulazi u novi biznis: Kupili četvrtinu konjičkog Igmana

Ahmetlić je kupovinom dionica u konjičkom Igmanu postao drugi najveći dioničar kompanije nakon Federacije BiH koja drži 51 posto dionica.

Registar vrijednosnih papira FBiH i Sarajevska berza registrovali su da je Muharem Ahmetlić kupac 24,7 posto dionica konjičkog Igmana koje su krajem juna za 11,5 miliona KM prodate na Sarajevskoj berzi.

Ahmetlić je kupovinom dionica u konjičkom Igmanu  postao drugi najveći dioničar kompanije nakon Federacije BiH koja drži 51 posto dionica. Treći najveći dioničar je ZIF „Bonus“ sa 23,28 posto dionica, a potom slijede manji dioničari.

 Podsjetimo, svoje udjele u Igmanu prodali su krajem juna putem Sarajevske berze fondovi Bosfin i BIG-Investiciona grupa koji su imali oko 17,5, odnosno 7,2 posto dionica Igmana. Kupac je do sada bio nepoznat jer je kupovina obavljena sa skrbničkog računa u Raiffeisen banci.

“Igman” je lider među kompanijama namjenske industrije u BiH i nalazi se među prvih pet kompanija namjenske industrije u regiji.

Krajem 2018. “Igman” je uspješno implementirao nove verzije tri međunarodna standarda upravljanja kvalitetom, i to ISO 9001:2015, zatim ISO 14001:2015, i OHSAS 18001:2007.

Za 69. godišnjicu fabrike, u martu 2019. godine u rad je pušten novi pogon za proizvodnju pištoljske municije. Riječ je o investiciji od oko 14 miliona KM s planiranim kapacitetom proizvodnje od 50 miliona metaka godišnje. Također, značajnije investicije u poslovnoj 2018/19. ogledaju se u renoviranim proizvodnim pogonima, modernizovanim opitnim poligonom i laboratorijom, izgrađenim novim magacinom repromaterijala, ugrađenim prečistačem otpadnih voda, te investicijama vezanim za provedbu zakonskih mjere zaštite na radu i protupožarne zaštite.

Inače, Ahmetlić je jedan od članova porodice Ahmetlić koja upravlja HIFA grupacijom u okviru koje posluje više kompanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti