Implementacija projekta "Kesten" do kraja ove godine

16.10.2019. 15:37 / Izvor: Akta.ba
Implementacija projekta 'Kesten' do kraja ove godine

Glavni cilj projekta je povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području BiH – Hrvatska.

Od jula mjeseca 2017. godine Općina Velika Kladuša, kao lider, a u partnerstvu sa Općinom Bužim, Poljoprivrednim zavodom Unsko-sanskog kantona, Općinom Vojnić, Gradom Karlovac i Centarom za šljivu i kesten iz Republike Hrvatske realizira projekat “Zaštita i promocija kestena“.

Glavni cilj projekta je povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području BiH – Hrvatska, odnosno projekt bi trebao sistemski, naučno i planski rješavati probleme u ovoj oblasti, doprinijeti istraživanju i praćenju kestenove bolesti ose šiškarice, a zatim i promovirati kesten kao resurs. 

Prema riječima Elvedina Miljkovića, koordinatora projekta od početka realizacije do danas urađeno je dosta toga, između ostalog u 2018. godini, održano je više edukacija, naučna konferencija o kestenu u Bužimu, i uspostavljena je GIS baza podataka kestenovih šuma na području Velike Kladuše i Bužima, te djelomično Cazina.

U 2019. godini završeno je nekoliko značajnih aktivnosti, između ostalih, urađena je analiza stanja kestenovih šuma i na njenoj izradi bili su angažirani stručnjaci iz ove oblasti. Miljković ističe da je analiza pokazala da je ovaj prirodni resurs svakim danom u težoj situaciji, da su prinosi manji i da je kvaliteta ploda sve lošija. Također, izrađeni su i Plan zaštite kestenovih šuma i Studija ekoloških i privrednih potencija kestena, a nastojala se suzbiti i osa šiškarica.

Na tri lokacije u Vojniću, Velikoj Kladuši i Bužimu zasađeni su eksperimentalni zasadi kestena.

Sve urađeno tokom projekta biće dostupno na web stranici koja je također uspostavljena u okviru ovog projekta. Implementacija projekta „Kesten“ trajat će do kraja ove godine i planirano je da se održi još nekoliko edukacija, prva već u ovu subotu u Vojniću, te naučne konferencije o kestenu u Velikoj Kladuši i u Vojniću. Ukupna vrijednost projekta „Kesten“je oko 590.000 EUR, a dio koji se odnosi na općinu Velika Kladuša iznosi 132.000 EUR.

Projekt se finansira iz INTERREG IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti