Iskorištenost hidropotencijala u BiH među najnižim u Evropi (FOTO)

23.10.2019. 11:23 / Izvor: Akta.ba

Ekonomiju pokreće energija, ona je gorivo za poslovanje i javni život, rečeno je danas u Sarajevu na 6. Međunarodnoj konferenciji: Male i srednje hidroelektrane u BiH koja se održala u okviru sajma "RENEXPO® BiH".

Ekonomiju pokreće energija, ona je gorivo za poslovanje i javni život, rečeno je danas u Sarajevu na 6. Međunarodnoj konferenciji: Male i srednje hidroelektrane u BiH koja se održala u okviru sajma "RENEXPO® BiH".

Prof. dr. Tarik Kupusović, sa HEIS – Instituta za hidrotehniku Sarajevo je kazao kako je dosadašnji način proizvodnje energije  glavni „krivac“ za ljudskim djelovanjem uzrokovane klimatske promjene, dok je režim voda, sa svim posljedicama, prva velika „žrtva“.

Naglasio je kako su voda i energija bit održivog razvoja , ključni elemenat u smanjenju siromaštva. Međutim, smatra da je iskorištenost hidropotencijala u BiH među najnižim u Evropi. Kako je kazao navodnjavalo se samo 1,8 posto, a danas je to spalo na svega 0,2 posto od ukupnih obradivih površina, što je najniže u Evropi.

Odgovarajući na pitanje, zašto je voda tako nisko iskorištena u BiH, rekao je da niko od nadležnih ne promiviše njihovo iskorištavanje, slabi su mehanizmi kordinacije, te je nadležnost za pojedine aspekte i segmente  upravljanja  vodama podijeljena između pet postojećih novoa vlasti i više ministarstava i agencija, pa često dolazi do preispitivanja nadležnosti, kompliciranja i nepotrebnog odugovlačenja.

Šansu BiH vidi u investiranju u OIE i EE.

"Šansa BiH je i u efiksanom korištenju prirodnih resursa, posebno vode, u investiranju u organsku poljoprivredu, boljem upravljanju, posebno ponovnom korištenju čvrstog otpada (cirkularne ekonomije), te eko transportu", rekao je Kupusović, smatrajući da BiH ima velike šanse iz razloga što ima ogroman prostor za poboljšanje, zato što tim putem ide i region kome pripada, zato što imamo stabilan makroekonomski ambijent i bankarski sektor, geo-položaj, industrijsku tradiciju, dobro postavljenu osnovu transporta i energijsku mrežu, te izvrsne prirodne resurse (zemljište, klimat, vode i drugo).

U okviru konferencije posvećene malim i srednjim hidroelektranama u BiH održana su tri različita bloka i to:  EU okviri i BIH, Regulatorni okvir, podsticaji i potencijali hidroenergetskog sektora i najbolja praksa, Tehnička rješenja i planiranje, projektni razvoj.

Nenad Đukić, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS predstavio je Katalog kriterija za održivi razvoj u sektoru malih hidroelektrana u BiH.

On je kazao je da su kroz katalog pokušali pojasniti kako sve hidroelektrane nisu štetne, te su na osovu Tirolskog kataloga počeli raditi bosanski kojim su obuhvatili objekte do 10 mw.

Smatra kako male hidroelektrane nisu loše, ali isto tako naglasio je kako nije svaki vodotok za hidroelektrane.

On je najavio  07.11.2019. godine u Sarajevu održavanje Kongresa voda na kojem će biti predstavljen pomenuti Nacrt kataloga.

Amir Kazić, FIPA – Agencija za unapređenje stranih ulaganja u BiH u svom izlaganju je potvrdio trdnju prethodnih govornika da Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim bogatstvom, posebno snažnim i čistim rijekama, te naglasio kako sa hidroenergetskim potencijalu od 6.000 MW, BiH zauzima prvo mjesto u regiji Zapadnog Balkana i osmo mjesto u Evropi. Godišnji energetski potencijal iznosi 99.225 GWh.

Dodao je da u BiH ima 79 malih hidroelektrana i zemlja je koja ima dugu tradiciju generisanja električne energije iz vodnog resursa. Više od 40% ukupne proizvodnje energije dolazi iz hidroelektrana. Trenutno je u upotrebi 36% ukupnog hidro-potencijala.

Predstavio je projekte koji u fazi izgradnje ili su već završeni, te podcrtao kako su čak neki od projekata od strane energetske zajednice proglašeni projektim od značaja.

Zoran Veselinović, rukovoditelj servisa u Končaru u okviru bloka tri“ Tehničkim rješenja i planiranje, projektni razvoj“ govorio je o eksploatacijskim ekonomskim učincima redovnog održavanja električnih strojeva, te rekao kako je ako bitno održavati opremu, te planirati servis od danas do sutra, jer ste tada sigurni da ćete imati rad bez zastoja.

Redovno održavanje je važno jer je manji i broj kvarova, a planirano održavanje štedi i novac i stvara manje stresa.

Inače, konferencija "Male i srednje hidroelektrane u BiH"  je okupila domaće i inostrane eksperte za hidroenergetiku.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti