Slovenska firma počela probnu proizvodnju u Prijedoru

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Slovenska firma počela probnu proizvodnju u Prijedoru

Plan investitora je da krajem 2020. ili početkom 2021. godine počne drugu fazu, odnosno izgradnju kompleksa površine 9.000 metara kvadratnih.

29.10.2019. 11:39 / Izvor: SRNA

Slovenačka firma Kolektor je u novoizgrađenom pogonu u Prijedoru počela probnu proizvodnju sa prvih 30 radnika koji su završili obuku u pogonima ove kompanije u Sloveniji i u Laktašima, a zvaničan početak rada planiran je za prvi kvartal 2020. godine.

U gradskoj upravi rečeno je da je izgradnja prve faze objekta u industrijskoj zoni Celpak završena, gdje je, prema ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, grad bio u obavezi da izgradi objekat do konstruktivne faze i uredi parecelu, a slovenački investitor da uredi unutrašnjost i postavi instalacije.

"Naknadno je preduzeće Kolektor postavilo zahtjev da, zbog mogućnosti dobijanja povoljnije cijene električne energije, grad Prijedor umjesto `Elektrokrajine` Banjaluka izgradi i trafostanicu, što je i učinjeno. Na ovaj način je i izgradnja trafostanice ušla u konačni obračun", navodi se u informaciji iz kabineta gradonačelnika.

Kolektor plaća zakup od 1. juna i nakon pet godina ovaj investitor je obavezan da otkupi objekat. Ugovorom je predviđeno da kroz plaćanje zakupnine i cijenu otkupa budu pokriveni svi troškovi koje je grad Prijedor imao u realizaciji ovog projekta.

Plan investitora je da krajem 2020. ili početkom 2021. godine počne drugu fazu, odnosno izgradnju kompleksa površine 9.000 metara kvadratnih.

Automobilska industrija

Kolektor proizvodi komutatore za automobilsku industriju i alate za svoje mašine i za eksterno tržište.

Na realizaciji ovog složenog projekta javno-privatnog partnerstva učestvovali su Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora Preda-PD, gradska odjeljenja za privredu i poljoprivredu, za prostorno uređenje i za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove, stručna služba gradonačelnika i Zavod za izgradnju grada, a doprinos su dali odbornici Skupštine grada, izvođači radova i predstavnici Kolektora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti